Банкеръ Daily

Директорът проф. д-р. Борис Богов:

"Александровска болница" е в стабилно състояние

"Александровска болница" се намира в стабилно състояние и няма опасност от декапитализация, заяви директорът ѝ проф. д-р. Борис Богов.

На специален брифинг ръководството на лечебното заведение даде информация за проверката на здравното министерство, което в сряда оповести данни за 68 милиона лева загуби, натрупани за последните десет години. С уточнение, че по-голяма част от установените загуби са от натрупани задължения към доставчици, проф. Богов каза, че няма опасност болницата да остане без пари.

Представените резултати от министерството се отнасят десет години назад, а това ръководство е от 6 месеца, заявиха още управата на  "Александровска болница". 

Доктор Александър Оскар е знаел какво подписва и какво е състоянието болницата. Така проф. Богов коментира сигнала на д-р Оскар за злоупотреби, подаден до медиите.

Преди дни Александър Оскар алармира, че като член на Съвета на директорите на "Александровска болница" е трябвало да подпише документи за 30 милиона лева от несъстояли се съвети, без да знае за какво са тези пари.

Борис Богов коментира думите му така: "Той е човек, който е давал своето съгласие със своя подпис за всичко, което се взема като решение".

В резултат на този сигнал вчера здравното министерство излезе с доклад, че загубите на болницата са за близо 68 милиона лева.

Днес ръководството увери, че сега лечебното заведение е стабилно. "За момента състоянието на болницата е стабилно и няма никакви опасения от декапитализация на дружеството", увери проф. Богов.

Според данни на ръководството за последните седем години болницата е увеличила двойно капитала си до 74 милиона лева, а задълженията към доставчици възлизат на 40 милиона лева, но въпреки това дълговете са с 4 милиона по-малко.

Според данните от доклада на здравното министерство през последните десет години здравното заведение трупа дългове.

Директорът професор Борис Богов, който е на поста от половин година попита: "Защо решенията, които са вземани десет години назад трябва да носи отговорност човекът, който е от шест месеца?".

Болницата трупа задължения, но за изминалата година те са с 4 милиона лева по-малко, каза и проф. Димитър Буланов.

"От годишния финансов отчет към 31 декември 2020 година общите задължения на търговското дружество са 53,268 милиона. Допълнително 13,6 милиона задължения към държавата. Капиталът на дружеството е 74 милиона и половина, а задълженията към доставчиците са 40 милиона лева", повтори и той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във