Банкеръ Daily

Акад. Лъчезар Трайков:

Александровска болница е без стотинка просрочени задължения

Оставих Александровска болница без пресрочени задължения, а я поех с 3,5 млн. лв. просрочени задължения. Това обяви акд. Лъчезар Трайков, бивш директор на лечебното заведение, сега ректор на Медицинския университет. 

Той е бил директор на болницата три години, точно преди бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. 

Служебното министерство направи проверка и обяви, че лечебното заведение в лошо финансово състояние и е с натрупани дългове, а министър Кацаров смени ръководството на болницата. 

Настоящият ректор на Медицински университет поясни пред бТВ, че е оставил и два договора - 13 млн. лв. по програма на регионалното министерство за нова апаратура и проект за 2,7 млн. за ремонт на три сгради. 

Акд. Трайков, който е и невролог, коментира и новината, че САЩ са одобрили първото лекарство за Алцхаймер. 

"Откриването на лекарство срещу болестта на Алцхаймер бе очаквана новина. Препаратът даваше много добри резултати преди няколко години, които беше представен по време на научен форум. Той спира развитието на болестта. При Алцхаймер се образува един лош белтък, който засяга мозъка. Това лекарство не само спира разпространението на този белтък, но и го намалява", заяви той. 

200 000 души в България страдат от болестта на Алцхаймер. Невролозите направиха много в борбата с болестта, отчете той. В момента, в който започнат да се произвеждат лошите белтъци, лекарите ги виждат на скенер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във