Банкеръ Daily

Общество и политика

Алек Аведисян изпълнява „Лебедова песен“ от Франц Шуберт

Тази вечер (2 декември) баритонът Алек Аведисян ще изпълни „Лебедова песен“ от Франц Шуберт (на рояла Венета Нейнска) в концертната зала на „Оборище“ № 5 в София.

Събитието е част от серията камерни концерти „Мотиви“, организирани от „Модо България“, чийто артистичен директор е Венета Нейнска. Пианистката е завършила Националното музикалното училище „Любомир Пипков“ в класа на Любов Шишева. Носителка е на редица международни отличия, сред които и първа награда на конкурса „Бетовен Храдец” в Чехия.

По време на следването си в Южнокалифорнийския университет в САЩ (при световноизвестния пианист Джон Пери) тя посещава курсове по писане, които са задължителни за изпълнителите. От тях Нейнска разбира, че писането развива по необикновен начин способността на музикантите да мислят музиката, която свирят.

Алек Аведисян е солист в ансамбъла на Тиролския държавен театър. Завършил е Националната музикална академия в София, като още по време на следването си печели редица награди от певчески конкурси. Такива са Международният конкурс на Шуберт в Русе, конкурсът за песни на Хайдн в София, Международният конкурс за песен „Панчо Владигеров“ , Международният оперен конкурс „Елена Николай“.

Концертът „Лебедова песен“ представлява общо 14 произведения на обявения за крал на камерната песен Франц Шуберт. Те са озаглавени по този начин, тъй като са издадени след смъртта на Шуберт от германеца Тобиас Хаслингер. Като истински търговец той искал да привлече вниманието към тях и затова ги рекламирал като "последните композиции на австрийски композитор".

Франц Шуберт умира на 19 ноември 1828 г. във Виена, на 31-годишна възраст. Той е погребан близо до Бетовен във Верингското гробище, днес известно като „Парк на Шуберт“. През 1988 г. тленните останки на двамата композитори са преместени в централното гробище във Виена. Роденият на 31 януари 1797 г. Шуберт цял живот се възхищавал на Бетовен и тъкмо струнният квартет № 14 в Си минор, Опус 131 на немския класически композитор е това, което австриецът искал да чуе, предчувствайки края си.

Шуберт е известен с това, че е създал над 600 солови песни по стихове на над 115 поети. Сред тях са древногръцки и ренесансови автори, а също и колоси като Гьоте и Шилер. Творбите, които ще прозвучат тази вечер са дело на поетите Лудвиг Релщаб, Хайнрих Хайне и Йохан Габриел Зайдл. Стиховете са преведени на български от Коста Бенчев специално за тазвечершния софийски гастрол на Алек Аведисян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във