Банкеръ Weekly

Общество и политика

АЛБАНСКИТЕ ПИРАМИДИ - ЕДИН КОШМАР БЕЗ КРАЙ

Придружен от татуирания си бодигард с прякора буксира, Бил Клегхорн прекрачва прага на Изправителния център в Тирана и се насочва към зала за свиждане N9. Там в протрита фланелка и скъсани сандали седи един от новоизлюпените албански милионери - Максуде Кандени. Тя управлявала една от 20-те най-могъщи пирамиди в Албания, погълнали общо 1.2 млрд. щ. долара (равняващи се почти на половината от БВП). След рухването си миналата година пирамидите хвърлиха страната в хаос, изправяйки я на прага на гражданска война.


Пирамидата на Кандени е завлякла близо 60 млн. долара, от които 20 млн. са изчезнали незнайно къде. Бил Клегхорн е синдик от Price Waterhouse и той е част от международния екип, нает от албанското правителство, чиято задача е да открие парите на вносителите.


Започва разпитът на Кандени. Клегхорн спокойно задава въпроса си: Значи вие твърдите, че не сте взели нито грош от тези пари? И те са изчезнали просто ей така?


Нищо не знам - продължава да повтаря Кандени, 36-годишната бивша работничка в обущарска фабрика. - Каквото имах, раздадох обратно на хората. И отново изпада в мълчание.


Какво е състоянието на вашите счетоводни документи?


Нямам никакви документи - отговаря тя.


Когато става въпрос за отчетност, албанските пирамиди нямат аналог в света. Те така се бяха сраснали с албанското общество, че тяхното рухване през март 1997 г. свали правителството на Сали Бериша и потопи страната в гражданска война, отнела живота на над 1500 души.


За да тръгне по следите на около 500 млн. долара, загубени в лабиринтите на пирамидалните структури, правителството нае 50 експерти и одитори от Price Waterhouse, Coopers и Deloitte Touche. Тяхната задача е да открият главните действащи лица, да ревизират дейността на пирамидите и да успокоят общественото мнение, като преразпределят останалата част от парите на вложителите.


Албанската омраза


Странното в цялата история е, че албанците обърнаха неприязънта си към чуждестранните одитори. Досега срещу техните офиси са извършени осем атентата. През март бомба избухна пред офиса на Deloitte Touche. По-късно дузина албанци, за които са предполага, че са свързани с бившите управителни органи на пирамидите, обявиха гладна стачка и поискаха чуждестранните одитори да прекратят дейността си, тъй като нямали право да закриват тези компании. През следващите месеци на няколко пъти одитори бяха заплашвани със смърт под дулата на калашници. Клегхорн и помощниците му вече не си позволяват да напуснат строго охранявания си хотел без бодигардове, шофьор и радиостанциите за постоянна двустранна връзка, където разговарят само с кодови имена.


Миналата седмица те имаха поредното неприятно премеждие, когато собственикът на ресторант в центъра на Тирана ги изхвърли от заведението си, крещейки: Тук не сервираме на чуждестранни счетоводителчета.


Албанското правителство също е безсилно да се справи с откритата съпротива на бившите пирамидални структури. Макар че нае специалисти от реномирани световни институции и получи 6 млн. щ. долара от Световната банка, Турция, Гърция и Италия за разкриването на изчезналите пари на вложителите, кабинетът не показва особено усърдие за разбулването на цялата истина. Причината е, че пирамидалните структури са стигнали до върховете на властта и все още имат там доста силно лоби. За това свидетелства фактът, че правителството назначи и втори екип от местни експерт-счетоводители, които също одитират пирамидите. Тяхната дейност най-често се се изчерпва с това да влязат в съоветната пирамида преди чуждестранния екип, за да укрият документацията, разкриваща връзката на властта със съответната пирамидална структура. Фарудин Арапи, който официално отговаря за одита, настоява обаче, че процесът е изцяло прозрачен и открит.


Въпреки официалната позиция, една година след рухването на пирамидите мистериите около тяхната дейност продължават. Както и хаосът около цялата история: прокурорите водят истинска битка с държавните одитори, но си сътрудничат охотно с тях, когато се касае да пречат на чуждестранните одитори. Правителството също дава своя принос за хаоса, като последното изобретение на държавните чиновници бе безпрецедентно: то нае Price Waterhouse да одитира дейността на Deloitte Touche, тъй като искало външен контрол на действията на Deloitte.


В своята дългогодишна работа съм виждал какво ли не, но толкова безобразия на толкова малка територия... Това надхвърля и критериите за Книгата на Гинес - оплаква се Хюго Грийн от Deloitte Group. - Тук не важи нито един от законите, които са валидни в останалата част на света. За да сдържам нервите си, постоянно си повтарям - ние сме само одитори, ние не сме морски пехотинци и нашата цел не е да спасяваме тази страна. Шотландецът Клегхорн от Price Waterhouse коментира лаконично: Тук е родината на това, което може да се нарече счетоводство на джунглата.


Начало с малки суми


Кариерата си Кандени започва със скромни суми през 1992 г., когато събрала пари от колегите си от цеха за мъжки обувки, за да ги вложи в пирамидална структура. Спомня си, че сумата била около 500 щ. долара. Оттам й изплащали лихва по 15% седмично, а тя давала по 10% на своите колеги. Затова Кандени решила да рискува и макар че продължавала да получава по 15%, поела инициативата и започнала да плаща по 20% месечно. През 1996 г. тя имала вече 20 000 вложители и изплащала по 20-процентна лихва на три седмици. В началото на 1997 г. милионерката вече представлявала най-процъфтяващата пирамидална структура, който предлагала 50-процентна възвръщаемост на вложените суми на месец. За този период много от моите вложители забогатяха значително


- казва Кандени.


В Албания пирамидите - или както тук ги наричат ponzi - представляват странен хибрид между паразитна финансова структура и действащ бизнес. Повечето от тях купували хотели, предприятия и дори мини с единствената цел да създадат представата за солидна инвестиция. Продажбата на тези предприятия обаче се оказа удобен параван за източване на държавни средства и пране на пари. Посредниците получавали солидни комисиони, като умишлено надували цените на затъналите в загуби заводи. В същото време купувачите охотно давали исканите от властите пари - като в замяна те си затваряли очите за дейността им. Така например пирамидата Cenaj заплатила без проблеми 2.3 млн. щ. долара за една кравеферма от... 150 животни. Продавач обаче бил братът на президента на Сenaj, който след сделката прибрал парите и напуснал Албания. Сега се предполага, че живее в Гърция и дори си бил сменил самоличността. Другата голяма пирамида - Vefa - купила птицезаводи, магазини, супермаркети, TV-студио в Германия и Австрия, завод за салами в Мюнхен, кораб, пътуващ под либерийски флаг, и дори плаващ хотел на Дунав край Будапеща.


Въображаемото благополучие


Голяма част от парите на пирамидите е изнесена в чужбина, което не било толкова трудно, тъй като те действали и като финансови къщи и не се притеснявали от тъмни финансови сделки. Печалбите достигнали такива размери, че Тирана се напълнила с проспериращи богати безделници, които по цял ден убивали времето си в баровете и кафенетата. Настъпил истински бум и на мерцедесите. През 1996 г. в Тирана, известна преди като европейската столица на магаретата, били регистрирани 96 000 нови автомобила, повечето от тях мерцедеси, естествено крадени в чужбина.


В началото на 1997 г., след намесата на Световната банка и МВФ, пирамидалните структури започнали да рухват и хиляди албанци се наредили да искат обратно парите си. Кандени първа обявила банкрут и скоро след това била задържана. В момента тя излежава остатъка от петгодишната си присъда, дадена й за парична измама в особено големи размери. Тя обаче признава, че сега в сметката й има само 10 долара. Нямам нищо, аз съм само една бедна жена - твърди Кандени.


Мъките на Клегхорн


Петдесет и четири годишният шотландски експерт Бил Клегхорн е врял и кипял в разкриване на финансови афери. Неговата стихия са неправомерно отклонени пари и той е човекът, който подпомогна британското правителство при разкриването на известната афера в банката BCCI през 1993 г., когато по подобен сценарий изчезнаха над 2 млрд. долара. След работата си на остров Кипър и в Северна Ирландия той обаче твърди, че картината, която е заварил в Албания, може да се сравни само с усещането на човек, стъпил на непозната планета.


И веднага е готов да даде конкретен пример. Когато се опитал да поеме управлението на фараона Гани Шеху като синдик, бодигардовете му препречили пътя и го изхвърлили на улицата. Според албанските закони синдикът не може да влезе принудително в обявената в неплатежоспособност компания без съгласието на собственика й. Клегхорн обаче има повече късмет от колегата си от Deloitte Toushe Грийн. През март той се опитал да поеме управлението на каменна кариера, собственост на пирамидата Vefa. Нейният президент Вехби Алимуджай го посрещнал с цяла армия от 20 въоръжени бодигардове. Шест часа продължила играта на нерви и едва след спешни преговори Алимуджай решил да пусне синдика. Сега той е в затвора и излежава присъда за... съпротива на властта.


Среща в дискотеката


Радиостанцията на Клегхорн изведнъж пропуква: Елвис за Ромео, Елвис за Ромео. Ромео отговаря с новия си код: Ромео ще чака в дискотеката.


Оказва се, че дискотеката е една стара банка, където екипът на Клегхорн работи сред купища от документи. Досега е установено, че голяма част от парите на пирамидите са прехвърлени в Гърция, Турция, Италия и Швейцария. Така например Алимуджай от Vefa е купил за нуждите на компанията си... хеликоптер и флотилия от 140 мерцедеса. Президентът на втората по големина пирамида - Silva - в края на 1996 г. внесъл 10 млн. щ. долара в проект, наречен президентски фонд. Оттам обаче следите на парите се губят и одиторите все още не могат да установят къде са изчезнали. Затова пък разкриха, че Vefa е използвала правителствени чиновници, за да прехвърли 10 млн. щ. долара от свои сметки в Националната търговска банка на Албания в Chase Manhattan bank, откъдето те били върнати обратно в... Банка Тирана. От Chase Manhattan обаче отказали на одиторите всякакво съдействие по случая.


Отговорът бил лаконичен: Където парите говорят, и банкерите мълчат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във