Банкеръ Daily

Общество и политика

Актуализацията на бюджета влиза за гласуване в пленарната зала

Актуализацията на бюджета влиза за гласуване на първо четене в пленарната зала на парламента. В сряда депутатите ще разгледат на първо четене актуализацията на бюджетите на Националната здравноосигурителна каза и на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Актуализацията е внесена от Министерския съвет и вече бе одобрена Комисията по бюджет и финанси, която е водеща по законопроектите.

Предвижда се бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран със 134 млн. лв., от които 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания, 10 млн. лв. за административни дейности и 4 млн. лв. за резерв.

С промените на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложените изменения се гарантира, че около 2 млн. пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв. За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, в законопроекта са предвидени и необходимите средства за повишаване размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври 2021 г. В законопроекта са предвидени необходимите средства за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за септември 2021 г. в размер на 50 лв. Целта е подкрепата за пенсионерите да продължи до момента, в който влязат в сила разпоредбите, на основание на които се повишават основните размери на всички пенсии – от 1 октомври 2021 г.

Допълнителните средства, които трябва да бъдат осигурени, налагат и промяна в държавния бюджет, но тя най-вероятно ще бъде гласувана на първо четене в четвъртък. Общо финансовата рамка е разчетена при 2 милиарда лева допълнителни приходи, 400 милиона от които от Плана за възстановяване и устойчивост и 1,8 млрд. лв. нови допълнителни разходи.

Друг акцент в работата на народните представители ще е процедурата по избор на нов управител на БНБ. В ресорната комисия бе приет тридневен срок за номинации след гласуването в пленарна зала. 

Преди да започнат работа в пленарна зала, председателите на групите и ръководството на парламента ще проведат председателски съвет. Очаква се на него да бъдат поканени представители на Централната избирателна комисия, за да се обсъдят възможните дати за провеждане на президентските избори и потенциалните нови парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във