Банкеръ Daily

Пламен Димитров, президент на КНСБ:

Актуализацията на бюджета трябва да е приоритет

Актуализацията на бюджета трябва да е първата задача на новото правителство. Това посочи в Бургас президентът на КНСБ Пламен Димитров. Оценяваме като позитивни предложените параметри от служебното правителство, допълни той.

„Доброто е, че няма орязване на разходи, а се предлага всъщност завишаване на приходите с около 2 млрд. лв. и с почти толкова увеличение на разходите. Това ще направи живота на много хора по-спокоен във второто полугодие на тази година. Имам предвид пенсионерите, които ще получат по един или друг начин, предстои да видим как, увеличение на своите пенсии устойчиво, а не месец за месец. На второ, много важно място, според нас е продължаването на мярката 60 към 40 в модифицирания вариант до края на годината, за което има предвидено около 400 млн. лв.", допълни Димитров.

Той съобщи, че в понеделник ще се проведе заседание на тристранния съвет, където предложенията ще бъдат коментирани по-подробно.

Според него актуализацията на пенсиите от първи октомври тази година е реалистична. „Нашето предложение беше освен увеличението на тежестта на всяка година стаж в личната пенсия на всеки един от 1,2 % на 1,35 %, минималната пенсия и максималната да пораснат с повече -  с около над 20%“, поясни той.

По-рано днес служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев обяви, че под линията на бедност ще останат 413  600 пенсионери, когато от 1 октомври бъдат преизчислени пенсиите по предложение на служебното правителство. Намерението е тези хора да получават добавка през социалното подпомагане, която да допълва дохода им, за да няма възрастен човек с доход под линията на бедност от 369 лева.

В предлаганата промяна в бюджета на Държавното обществено осигуряване приносът на осигурителния стаж в пенсионната формула се вдига от 1.2 на 1.35 процента.

Донев коментира, че се надява на политическа подкрепа за предложенията. "Това ще доведе до повишаване на пенсиите на абсолютно всички пенсионери, ще извади над линията на бедност голяма част от българските пенсионери, така че политически коректното и разумното е това предложение да бъде подкрепено", посочи социалният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във