Банкеръ Daily

Общество и политика

Актуализацията на бюджета на НЗОК мина на първо четене

Здравният министър Стойчо Кацаров

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каза. 145 депутати гласуваха "за", 1 от ГЕРБ бе "против", а 39 от ГЕРБ се въздържаха. С промените Здравната каса трябва да получи 134 млн. лева допълнително. Сумата ще бъде разбита по пера преди второто четене на законопроекта. 

Предвиждат се 10 млн. лева за издръжка на административните дейности и 120 млн. лв. за покриване на здравни разходи - за първичната извънболнична помощ, специализираната извънболнична помощ и други нужди в условията на пандемия.

По време на обсъждането в пленарната зала бе служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и управителят на НЗОК Петко Салчев. "От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва", заяви министър Кацаров.

"Има такъв народ" настоява в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за COVID добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения. Необходимата сума е един милион лева, изчисляват от партията.

От ГЕРБ - СДС заявиха, че няма да подкрепят актуализацията, защото е "неиздържана". По думите на депутата Даниела Дариткова заложените над 105 милиона лева допълнителни приходи от здравноосигурителни плащания не са мотивирани. Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според които се очакват 91 милиона лева допълнително. Според ГЕРБ-СДС не е необходима актуализация на бюджета, защото и в действащите текстове на Закона за бюджета на НЗОК има правна възможност Надзорният съвет да разпределя тези средства по свое усмотрение, в зависимост от това какви са изпълненията по отделните пера, но само за здравноосигурителни плащания.

В предложената актуализация на бюджета не са осигурени средства за училищата в условия на пандемия, смятат от БСП. 

Начинът, по който ще се разпределят парите от Здравната каса, е новата "джипка", посочиха от ДПС. "Трябва ли на девет човека, от които четирима представители на държавата, да им дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева", каза Хасан Адемов.

Броят на хоспитализираните с коронавирус ще бъде около 10% от заболелите и в новата вълна, прогнозира Александър Симидчиев от "Демократична България". "Ние няма да имаме адекватното намаляване на хоспитализациите, интензивното отделение и смъртността, именно защото ваксинационното покритие е много ниско. По мотивирането на актуализацията е наложително да се дефинира конкретна активност в тази насока, която да бъде финансирана", посочи той.

От ГЕРБ обвиниха служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че преди да заеме министерския пост сеел дезинформация и конспиративни твърдения за коронавируса по партийна телевизия. От "Има такъв народ" пък заявиха, че третият кабинет на ГЕРБ се е провалил с управлението на здравната кризата. А Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" призова депутата от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов да покаже малко смирение, тъй като по време на пандемия се е возил в "джипката" на Бойко Борисов, за да му бъдат показвани магистрали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във