Банкеръ Daily

Асен Василев:

Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9%

Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9 %, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след консултации с коалиционните партньори в министерството.

Брутният вътрешен продукт ще отбележи ръст от 2,9 на сто.

Тъй като догодина предстои страната ни да извърши плащания по държавния дълг между 2,5 млрд. лева и 3 млрд. лева, дълговият лимит за тази година ще бъде увеличен с тази сума до около 10 милиарда лева.

В момента лимитът на дълга е 7,3 милиарда лв., припомни министър Василев в отговор на журналистически въпрос. 

"По-евтино ще ни излезе да рефинансираме този дълг тази година, а не догодина", допълни той.

В актуализацията на бюджета има заложени реформи и увеличаване на възнагражденията в някои администрации, заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров преди заседанието на експертния съвет на коалицията. Той дойде в Министерството на финансите, където ще се обсъждат промените в тазгодишния бюджет.

По думите му това ще бъде съчетано с оптимизация. 

"Има доста заложени реформи. Както знаете, целта е да стигнем до бизнеса и хората по възможно най-бързия начин, така че сме направили ясен разчет за целия месец юни, за да може бюджетът да мине през парламента и да бъде приет и мерките да стигнат до хората и да бъдат приложени още от 1-ви юли", поясни Гюров.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански заяви, че в подготвения документ липсват реформи.

"И една от реформите, която не виждам вътре е цялостната социално-осигурителна система да бъде реформирана заедно с пенсионната, а виждам осъвременяване", посочи той.

От БСП са на мнение, че най-уязвимите групи ще получат подкрепа, а от "Демократична България" заявиха, че част от предложенията им са залегнали в текстовете, но други - отсъстват.

"Имаме предложения, които не са свързани с искане на пари, а с конкретни реформи, но ще ги обявим официално в следващите дни и часове", каза от своя страна Иво Мирчев от ДБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във