Банкеръ Daily

В МФ тече финално обсъждане

Актуализацията на бюджета е готова за внасяне

Eкспертен съвет на управляващата коалиция обсъжда в Министерството на финансите актуализацията на бюджета и предложените антикризисни мерки.

На влизане в сградата на МФ Драгомир Стойнев от БСП заяви, че бюджетът е готов за внасяне, предстои финално обсъждане.

Помощта за най-уязвимите ще бъде факт, допълни той.

Реформи не са заложени, заложени са антикризисните мерки, обясни председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". "Една от реформите, която не виждам, е на цялостната социалноосигурителна система заедно с пенсионната", посочи той.

Има доста заложени реформи, коментира от своя страна председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Той отбеляза, че има ясен разчет за целия месец юни, за да може бюджетът да мине през парламента и мерките да влязат в сила от 1 юли.

Антикризисните мерки са заложени в актуализацията на бюджета. Друго, което е заложено, са административни промени в няколко министерства, където се очаква съществено повишение на заплатите, добави депутатът. По думите му това върви с оптимизиране на персонала.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" каза, че от формацията държат наистина бюджетът да влезе в сила от 1 юли, защото трябва да се изплащат новите пенсии. "Имаме предложения, които не са свързани с това да искаме пари за нещо, а конкретни реформи", допълни депутатът от ДБ.

По-рано днес в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че към момента се предвижда бюджетното салдо да не се променя, т.е. дефицитът да остане 4,1%. Не се планирала и промяна на максималния осигурителен доход и минималната работна заплата.

"Трябва да има някаква предвидимост и до края на годината параметрите, които станаха факт на първи април, да важат", обясни той.

Василев очаква следващата седмица Министерският съвет да приеме законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, а след това да влязат за обсъждане в парламента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във