Банкеръ Daily

Ива Митева:

Актуализация на бюджета ще има, но трябва се спре с популизма

Актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график. Това заяви на пресконференция в Разград председателят на парламента Ива Митева. "Друг е въпросът дали бюджетът ще бъде приет с тези параметри, с които е внесен, защото както ние, така и колегите от "Демократична България" и БСП, имаме обструкции за отделни параметри", добави тя. Затова министрите са изготвили и актуализирана картина, на Консултативния съвет при президента са представили нова информация и нови данни, така че всичко ще бъде взето предвид, като се работи усилено по този въпрос, уточни председателят на Народното събрание.

Преизчисляването на пенсиите също трябва да се случи, но категорично не по начина, по който е внесен от БСП, смята Митева. Според нея при преизчисляването всички пенсионери трябва да получат увеличение, а не само определен брой от тях.

Председателят на парламента изтъкна, че това, което не приема, е популизмът. "Да, много е хубаво да се обещават много пари, но трябва да се вижда реалната картина", каза тя. Затова призивът и молбата ѝ към политиците - и към парламента, и към президента, и към Министерския съвет, е да се спре с популизма и да започне да се говори за реалните действия, които трябва да се извършат. Митева счита, че парламентът е започнал да работи добре, има обединение около някакви параметри, затова е обнадеждена, че актуализацията ще се случи.

Президентските избори ще са през ноември и от гледна точка на икономии е по-добре да са две в едно, ако не се състави редовно правителство, отбеляза Митева. В очакване на кого ще бъде връчен третият мандат тя сподели, че ще е по-добре да го получи парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме".

Председателят на Народното събрание е на неофициално посещение в Разград и ще се срещне с млади хора, които са й писали. Тя обеща по-често да идва в Разград, защото иска да помогне на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във