Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

Ако затворим училища, прехвърляме бремето на пандемията върху учениците

Ако затворим училищата и детските градини продължително, ще прехвърлим основното бреме на пандемията върху децата и учениците, заяви просветният министър Красимир Вълчев на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас. Той предупреди, че "ако днес имаме повече изключени от образователната система, утре ще имаме повече изключени от обществото".

"Всички търсим баланса - формулата между това от една страна да водим относително нормален живот и да прехвърлим по-малко бреме върху бъдещите поколения. Това е морална дилема", посочи министърът. По думите му децата, както всички граждани, до някаква степен са част от веригата за разпространение на вируса, но не е коректно да се обвиняват основно децата. 

Красимир Вълчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов подчертаха, че обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през януари да се вземе решение за по-горните класове в училищата. Малко преди това, на съвещание при премиера Борисов, Националният оперативен щаб докладва, че на 4 януари отварят яслите и детските градини, в клас се връщат учениците до 4-и клас.

Преди дни столичния кмет Йорданка Фандъкова обяви, че детските ясли и градини в София са готови да приемат деца. Няма да бъде нужно родителите да взимат бележки от личния лекар. Те ще трябва да попълнят декларация, в която се посочва, че детето не е било в контакт със заразен с коронавирус.

Фандъкова увери, че децата ще се върнат в градините, но при строг контрол и дезинфекция, с цел да се опази здравето им, както и това на персонала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във