Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

Ако запушим дупките в НЗОК, ще има повече пари за бедните

"Ако запушим дупките и течовете на здравната каса, ще има повече пари за социално слабите",  коментира пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиев. Тя се запозна с напредъка по строителството на метрото до Летище София.

Тя обясни, че ЕК определя кабинета на Борисов като правителство, което идва с ясна проевропейска насока, но най-вече - с обещанието да стабилизира страната и да вдигне икономиката. Георгиева призова финансовият минитър Владислав Горанов и социалния министър Ивайло Калфин да не бавят необходимите реформи, които са се отложили заради политическата криза през последната година и половниа.

Тя пожела на финансовия министър да е по-внимателен с разходите и припомни, че дефицитът у нас се е качил три пъти за една година – от 1.2 на 3.7 процента.

По думите й министрите трябва да използват максимално европейското финансиране. „Нито едно евро, нито едно левче не трябва да губим от европейските пари“, подчерта еврокомисарят.

Георгиева коментира и плана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за създаване на нов европейски фонд за стратегически инвестиции от 315 млрд. евро. "Той е насочен към това да "събуди" парите, които "спят" в банките. "Той предлага три елемента, първият е да създадем гаранция, буфер срещу рисковете, заради които сега тези пари "спят".

Второ - да вдигне нагоре проектите, които не се реализират, а биха донесли социални и икономически ползи, биха повишили растежа, заетостта и конкурентоспособността на Европа. 

Трета, важна част от плана е да видим защо инвестициите спадат, какво пречи на инвеститорите
 и какви реформи са необходими", каза Георгиева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във