Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако водоизточниците без разрешителни бъдат затворени, половин България ще остане без вода, предупреди екоминистърът

Министерството на околната среда и водите е изправено пред трудно решим казус заради многото водоизточници без разрешителни. "Ако всички такива източници бъдат затворени, половин България трябва да остане без вода", заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите му, ако бъде сезирана прокуратурата, голяма част от служителите в министерството ще се окажат нарушители, защото досега не са прекратили работата на тези обекти.

Министърът обясни какво следва, ако бъде спазена буквата на закона. "Трябва да спрем в села, градове, старчески домове и отдалечени населени места водоподаването на половин България. Тези ВиК-та в България дължат в момента на НАП 32,744 млн. лева. За 17 милиона водим съдебни дела", заяви Емил Димитров.

А на въпрос, дали главният прокурор Иван Гешев е информиран за проблема, екоминистърът отговори: "Как да кажа на главния прокурор, като той каза, че и танкове ще доведе, ако съм сигурен, че те работят. Аз не искам танкове. Аз искам министерството да остане и българите да имат вода". По думите му служителите в министерството и по места са изключително притеснени от случващото се.

Facebook logo
Бъдете с нас и във