Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако влезем в тъмночервената зона, затварят всичко

От 7 септември в страната влизат в сила нови противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на Covid-19, които ще са валидни до 30 октомври.

Ден след като мерките бяха обявени обаче, здравният министър Стойчо Кацаров разясни, че ако тези мерки не са достатъчни, за да овладеят епидемичната вълна, ако продължи да нараства приемът в болниците, ще се наложат допълнителни.

"Националният план предвижда, че ако цялата страна навлезе в тъмночервен сценарии, тогава ще останат да работят само яслите и детските градини“, каза Кацаров.

По думите му на всеки 100 заразени четирима умират. Здравните власти били принудени да вземат мерки.

„Ние не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим и то не заради нарастващия брой заразени, а заради стръмнонарастващия брой на заетите болнични легла и увеличението на смъртните случаи“, обясни Кацаров пред bTV.

Той уточни, че всички нови мерки са съгласувани с експерти в областта и са възможно най-щадящите и в същото време ефективни. Мерките са съгласувани и с професионални организации, съобразени са и с някои предложения в над 40 становища, които са получили от здравното министерство.

Стойчо Кацаров добави, че за по-голямата част от мерките съществува възможност за отпадане, ако персоналът и посетителите на дадено заведение или клуб са ваксинирани или преболедували и представят „зелен сертификат“.

Здравният министър обяви, че е възложил събирането на работна група от експерти към МЗ, която да излезе със становище допустимо ли е и при кои пациенти с какви заболявания да се приложи трета доза ваксина.

„Това ще стане вероятно още другата седмица, след като този съвет издаде съответните препоръки“, каза Кацаров.

В същото време той добави, че трета доза няма да бъде предлагана масово.

„Масово прилагане би трябвало да стъпва върху промяна на правилата“, каза Кацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във