Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако в парламента влязат 7 партии, ще имаме предсрочни избори, прогнозира Димитър Ганев

"Около 60% от пълнолетните граждани подкрепят протестите, а 30% не са съгласни с тях. Нашето измерване беше от началото на август. Симпатизантите на ГЕРБ са изключително твърди в своите нагласи, не подкрепят протестите и категорично са против оставката на кабинета. Бойко Борисов е като в менгеме - от едната страна го натискат да подаде оставка, а от другата - да запази кабинета до изборите догодина". Това каза пред БТВ политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

"В същото време обаче по-голямата част от обществото не вярва, че протестите ще доведат до падане на кабинета”, допълни той.

Темата за новата конституция е далече от хората. 37% не искат нов основен закон, 34 на сто не знаят, 29% подкрепят идеята на правителството.

ГЕРБ и БСП имат почти еднакви проценти - 23,8% срещу 23,4%. Това не се дължи на повишаване на доверието в левицата, а на спад в доверието в управляващата партия, обясни той.

Отново се дава отговор, дали „Демократична България” ще влезе в парламента. Да, с 9,9% или около 300-350 000 души, в зависимост от избирателната активност, отбеляза политологът. По думите му на ръба да влязат в парламента са Мая Манолова и „Обединените патриоти” с 4% и 3,9% подкрепа.

„Ако в парламента влязат 7 партии, е възможно да не се състави правителство и да имаме предсрочни парламентарни избори след редовните", каза още Димитър Ганев.

"ГЕРБ губи от своята периферия, БСП е съсредоточена в своите вътрешни проблеми и единствените, които печелят от протестите са Слави Трифонов и "Да, България". Това заяви пред Нова телевизия социологът от "Тренд" Евелина Славкова. Според нея, при Слави Трифонов има допълнителен въпрос дали заявилите желание да гласуват за него, ще бъдат мобилизирани и на самите избори.

"Ако тази картина се запази, Слави Трифонов ще има решаваща роля при определяне на бъдеща управляваща коалицията", прогнозира тя, като добави, че парламентът ще бъде силно раздробен.

"Най-опасното за протеста е да не се превърне той в рутина", коментира още Славкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във