Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКО ТИЛЕВ СЕ ВЪРНЕ В БЪЛГАРИЯ, НЕ АЗ, А ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЩЕ НАРЕДИ ЗА ГО АРЕСТУВАТ

Г-н Несторов, как ще коментирате твърденията на ексбанкера Атанас Тилев от Финландия, че вие продължавате да изпълнявате поръчките на мафията?


- Това се необосновани и голословни твърдения на един човек, когото притеснява поста, който аз заемам. На практика господин Тилев е задочно привлечен като обвиняем за извършено престъпление по член 282, ал.3 от Наказателния кодекс. В качеството си на длъжностно лице, като председател на съвета на директорите на Банката за земеделски кредит той е раздал негарантирани кредити в огромни размери. Поне засега, както е уставено в хода на разследването, той е дал три кредита на обща стойност над 11 млн. долара. На всичкото отгоре кредитите не са и възстановени. Един от тези кредити - в размер на 5.600 млн. щ. долара, той е дал на фирмата на Ангел Василев, Колонел. Както знаете, Василев беше докаран в България по обвинение за съучастие в убийството на Андрей Луканов. И когато Атанас Тилев говори за връзки с Орион и мафия, не знам как би коментирал този факт. И кой е дал тези пари - той или аз?


Той намеква в тази публикация и за някаква връзка с банкера Янко Янев и Васил Балевски и за някаква друга връзка с мафията - това са абсурди.

Бихте ли се конкретизирали?


- Господин Тилев дойде тогава (б.а - през 1994 г.), за да събира информация за своите заместници Янко Янев и Ангел Станков. Тогава БЗК беше разтресена от едно гаранционно писмо от 100 млн. лв във връзка с една захарна афера, разиграла се някъде, ако не ме лъже паметта, през 1993-1994 година...

На коя фирма БЗК е дала тогава подобно гаранционно писмо?


- Не мога да ви кажа точно. Това дело има дълга история. Сега би трябвало да бъде в Софийската районна прокуратура. Но да се върна на въпроса за Тилев и моята среща тогава с него. Той би трябвало да знае тези подробности, защото от 1992 до юли 1994 г. е член на надзорния съвет на БЗК, а поема управлението й от 1994 година. Не си спомням точно какво сме говорили и какво съм му казал, но аз тогава не познавах г-н Балевски. С него се запознах през лятото на 1995-а. Помня това добре, защото по стечение на обстоятелствата се оказахме съседи с Васил Балевски и точно на тази основа се запознахме. Преди това не съм се познавал и с Янко Янев. Той се появи в моя кабинет няколко дни преди да го задържат (б.а. - лятото на 1995 г.) и след това съм го виждал един или два пъти. На практика с изявленията си Атанас Тилев потвърждава приказката - крадецът вика дръжте крадеца...

Като заговорихме за банкера Янев, бих искал да ви попитам какво стана с делото за подписаните от него чекове в размер на 400 хил. долара на варненската фирма SM 33?


- По този повод той беше задържан продължително време (б.а - 9 месеца) и по това му обвинение бе даден ход на делото в Софийския районен съд...

Значи и по този начин вие отхвърляте ширещото се в публичното пространство твърдение, че сте покровителствали Янко Янев?


- Не мога да разбера как съм го покровителствал и защо. Никой банкер, най-малкото Янко Янев, не може да се ползва с някакви преференции. Нарушили ли са законите, извършили ли са някакво престъпление - те попадат по ударите на правосъдието. Работят следователи, прокурори и съдии. Как може аз да се намеся в работата на тази тройка и на какво основание. Това са някакви измислици, за да може г-н Атанас Тилев да не отговаря за извършените от него престъпления. Но аз казвам най-отговорно: ако той се върне по някакъв повод в България, не аз, а главният прокурор ще нареди да бъде арествун, и не аз а Главния прокурор ще иска той да бъде екстрадиран оттам, където се намира..

В публикация на столичен вестник от 18 април Атанас Тилев твърди, че срещу него няма повдигнати обвинения и няма за какво да му се повдигнат. Как ще коментирате тези негови думи и кога беше привлечен той като обвиняем по делото за фалита на БЗК?


- На 5 април тази година и е обвиняем задочно. Дори ще ви кажа, че той е упълномощил адвокат от Софийската адвокатска колегия да го представлява и да защитава интересите му по това дело пред органите на правосъдието.


В отговор на другия ви въпрос бих казал, че той се опитва да получи някаква бонификация, ако не знам по какви канали е разбрал, че Върховната касационна прокуратура прави някаква проверка срещу мен. И по този начин да може да каже - аз се боря срещу Несторов и обвинението срещу мен е необосновано. А самата публикация освен че е безпочвена, аз бих я окачествил като един комплот и не мога да се притеснявам от твърденията в нея...

Вие май преминавате към друга публикация, в която се говори за вашите пътувания зад граница и за парите, с които пътувате. И за фирмите на вашата съпруга.


- Да. И тук си спомням вица за приликата между мухата и магистрата, според който всеки от двамата може да бъде убит с вестник. Дали това е написано добросъвестно или не - нека да го оставим настрана.Но фактът е факт - ВКП започва проверка, и то в едни параметри, за които никой не може да каже кога ще завърши тя - след пет месеца или пет години. Всичко това, според мен, е необосновано и неправилно.

Защо?


- Ако хората на г-н Никола Филчев искат да разберат истината, най-напред би трябвало да се обърнат към мен. А не да пращат писма на различни фирми, в които уж била съдружник моята съпруга. Питат за баланси от създаването им досега, за дружествени дялове, за отчети... Моята съпруга е прекратила фирменото си участие в две от фирмите през 1996 година. През 1999 г. стана съдружник в една друга фирма, а на нейно име е регистрирана и фирма във Варна. Тези фирми нямат абсолютно никаква дейност, както и приходи. Но ги проверяват по един недопустим начин. Но като искат да ги проверяват, да ги проверяват. Проверката според мен трябваше да започне от данъчните декларации. Моята съпруга е подала данъчни декларации, за които смея да твърдя, че са верни и за вписаното в тях тя носи наказателна отговорност.

Как се стигна до конфликта между вас и главния прокурор? Публична тайна е, че от няколко месеца вие не сте се срещали...


- Може и да е публична тайна, че не сме се срещали, но аз не бих казал, че между нас има конфликт. Когато той (б.а. - Никола Филчев) стана главен прокурор, аз го уведомих за много различни обстоятелства,свързани с мен, като най-същественото беше, че аз получавам доход от къщата си, която съм дал под наем. И той знае както размера на дохода, който получавам от нея, така и на кого съм я дал под наем. Но от публикациите виждам нещо, което може да излезе само от Върховната касационна прокуратура и от нейната администрация. И предоставянето им на журналисти е недостойно. В тези писания - и преди, и сега, общото е едно: в тях няма казано нищо за моята работа. Пътувал съм бил, пътувал съм през съботни и неделни дни и през празници. Нима това е престъпление. Освен това съм пътувал със законно получени доходи, които съм декларирал и за които съм платил данъци. И вместо да се нагнетява атмосферата в нашата държава, която се друса от какви ли не скандали, добре би било да запазим имиджа на прокуратурата, доколкото още го има. И настоявам, доколкото е възможно, Никола Филчев да се разграничи от своите подчинени, които са дали информация на журналистката и да разпореди проверката срещу мен да се изпълни обективно и точно. Аз разполагам с всички документи, които биха им послужили.

Ако позволите, нека да се върнем към делото за фалита на БЗК. Кои са останалите обвиняеми по него?


- Нямам познания по този въпрос. Но мога да ви кажа, че делото до един месец ще бъде приключено в следствието и ще постъпи в прокуратурата за изготвяне на обвинителен акт.

И като заговорихме за банкови дела, които прокуратурата определи като представляващи голям обществен интерес, можете ли да уточните кои от тях са приключени или предстои да бъдат приключени?


- Много от тях внесохме в Софийския градски и районен съд. Но искам да ви кажа, че днес (б.а. - 19 април) от съда ни беше върнато делото срещу бившия изпълнителен директор на Частната земеделска и инвестиционна банка Кирил Дунев. Беше ни върнато и делото срещу Иво Недялков, както и делото срещу Анжел. Затова сме уведомили и ВКП, за да могат там да видят при какви условия работим ние. На практика се получава, че нашите изисквания са различни от тези на съда. И че много често условията им са неизпълними. Като например, че обвиняемият не разбирал в какво го обвиняват! И не ние не можем да противодействаме на подобна практика.

Не бяга ли съдът от отговорността да се заеме с подобни сложни и тежки дела?


- Като че ли на това прилича. Големите дела много трудно ще минат през съда. По тях ще има прекалено много работа, многомесечни заседания и голяма отговорност.

В средата на лятото на миналата година вие разпоредихте освен Румен Жечев и Петко Колев да бъде образувано следствие и срещу други длъжности лица от банка Славяни, довели до нейния фалит.


- Тук опираме до един имунитет, до имунитета на Георги Агафанов. Това не е наша работа. ВКП работи по това дело и оттам трябва да направят оценка дали има достатъчно доказателства, за да му бъде поискан имунитетът.

И един последен въпрос - какъв ще бъде изходът от започналата междуособна битка във Висшия съдебен съвет? Ще заровят ли неговите членове томахавките?


- Никой няма полза от тези битки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във