Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако съм за оставка, няма да чакам призиви от БСП, каза Боил Банов

Ако съм за оставка, аз сам ще я подам. Няма да чакам призиви, още по-малко от БСП. Това обяви министърът на културата Боил Банов по повод настояването на социалистите да подаде оставка. 

"В развоя на събитията по делото за Ларгото има директна дезинформация. Информирах за това премиера Бойко Борисов и той ме посъветва се обърна към гражданите и да кажа каква е реалната ситуация, за да се спре манипулацията", обясни Банов.

Днес БСП отново поиска оставката на министъра на Боил Банов. Аргументите на социалистите са свързани със скандала "Ало, Банов съм" и строителството на Ларгото в София. 

"Тогава основното оправдание на министъра на културата, че се води дело (срещу изпълнителя - бел.ред.) и вероятно то ще бъде спечелено. Видяхме как точно води дело Министерството на културата. То е изтървало сроковете за обжалване в резултат на което българският данъкоплатец безвъвратно губи 700 хил. лв", заяви на брифинг в парламента депутатът Александър Симов. 

Според определение на Върховния касационен съд (ВКС) делото между държавата и строителя на Ларгото е окончателно прекратено. В резултат ведомството на Боил Банов не само няма да получи неустойка от 753 хил. лв., но ще трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски. 

От определението на ВКС става ясно, че Министерство на културата не е спазило срока за обжалване по делото. Последната възможност за подаване на жалба е бил 12 март. Министерството е реагирало ден по-късно. Апелативният съд е отхвърлил жалбата. След това от ведомството са обжалвали това решение пред ВКС. Третата инстанция се съгласява с апелативния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във