Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКО СОФИЯНСКИ Е СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕМИЕР, В СДС ЩЕ ИМА РАЗЦЕПЛЕНИЕ

Емел Етем, заместник-председател на ДПС, пред в.БАНКЕРЪ

Г-жо Етем, как в ДПС оценявате представянето на Симеон Кобургготски в политиката до този момент?
- Ние приветстваме досегашното участие на Симеон Втори в политическите процеси в страната. Очакваме с интерес да видим екипа, който ще сформира, и личностите, които ще покани в своите листи. Най-вече очакваме конкретната му програма, не само политическа, но и управленска, която да представи неговите виждания за развитието на страната и начините, по които може да бъде преодоляна сегашната ситуация.

Според вас фактът, че досега Симеон Втори не е обявил конкретна програма и механизми за реализирането й няма ли да доведе до спадане на доверието и очакванията към него?
- Да, възможно е това да се отрази на темповете, с които той тръгна, защото хората искат да чуят и по-конкретни, ясни и точни послания. Мисля, че царят малко закъсня в подготовката си за изборите.

Забелязвате ли разочарование сред политическите лидери, които се надяваха да се впишат в царската схема, а поне засега изглежда, че остават извън нея?
- Не мога да кажа дали има разочарование. Тези процеси се следяха с интерес от обществеността и наистина се очакваше редица формации като ВМРО, Гергьовден, партията на Бонев, партията на Бисеров и някои други граждански формирования да участват в такава по-широка коалиция. Убедена съм, че Симеон Втори ще покани отделни лица от тези формации в своите листи. Мисля, че до една седмица на всички ще ни е ясно кои политически сили ще се борят за 240-те места в българския парламент, защото крайният срок за регистриране на партиите и коалициите е до 2 май.

ДПС заяви, че ще участва самостоятелно в изборите, но паралелно с това водите разговори с различни формации. В крайна сметка ще бъде ли сформирана някаква коалиция?
- Точният отговор на този въпрос ще дадем вероятно в края на следващата седмица. Проведохме заседание на Централния съвет на ДПС и това беше една от темите, които обсъждахме. Решението ни от миналата година за самостоятелно явяване не е окончателно. Политическата ситуация и най-вече амбицията, която ДПС има - да реализира максимален брой депутати, предполагат по-голяма свобода на действие. Крайният отговор ще е ясен през следващата седмица. Водим разговори с граждански организации, с Евророма и с други по-малки политически партии. На този етап наш гарантиран съюзник и партньор е Либералният съюз, с който имаме подписано споразумение за сътрудничество и уговорка за начина на явяване на изборите. Дори да не регистрираме коалиция, а само Движение за права и свободи, няма да е проблем в нашите листи да има и представители на Либералния съюз.

С каква стратегия движението ще привлича избиратели извън твърдия си електорат?
- Не е нужно отсега да вадим всичките си козове. Освен посланията, които имаме като национална партия, ще отправим и конкретни регионални послания, както и конкретни послания към определени слоеве. Целта е всеки избирател да види бъдещето си в тях. Всеки избирател ще търси в посланията, които ние ще предложим, своето бъдеще и това как ще се реализира.

Откъде идва тази увереност, че ДПС ще участва на всяка цена в следващото управление?
- Не на всяка цена. Ние твърдим, че има реални условия за това и че без ДПС няма да може да се сформира кабинет, но не защото го искаме така, а защото условията в момента в страната са такива. Това е задължителен елемент, ако говорим действително за едно по-широко покритие на гражданските очаквания, както и за интеграция на малцинствата. Тези условия са свързани и с пътя, който България е поела - на присъединяване към европейските и евроатлантическите структури. Нашето желание не е непременно да имаме едно-две министерски кресла или двама-трима заместник-министри. С това проблемите не се решават. Става дума за адекватно и пълноценно участие на ДПС на абсолютно всички нива във властта, като се започне от изпълнителната власт, през областните администрации и се стигне до всички равнища на държавния апарат.

Нямате ли индикации, че участието на Симеон Кобургготски може да привлече част и от потенциалния електорат на ДПС?
- Нашите проучвания показват, че за Симеон Втори ще гласуват предимно хората от дясното пространство, разочарованите от СДС. Нямаме притеснения, че от нашия електорат ще бъдат отцепени гласове.

А не се ли опасявате, че царят може да ви измести от третото място и в следващия парламент ДПС да няма решаваща роля?
- Не, нямаме такива опасения. Това, че неговото движение може да стане трета политическа сила, въобще не е страшно. Третото ни място не е запазена марка. Въпросът е в 39-ото Народно събрание да има широк консенсус, за да можем да излъчим един по-широк коалиционен кабинет, който да гарантира по-голяма прозрачност и неавторитарно еднолично управление на държавата. При това положение няма да е фатално кой е втори или трети по брой депутати.

Стои ли още на дневен ред възможността да включите в листите си Христо Бисеров и хора от неговата партия?
- Когато преди време заявих, че е възможен такъв вариант, това беше по-скоро отговор на въпрос-закачка. Доколкото знам неговата партия ще участва сама на изборите, така че пред нас не стои въпросът дали г-н Бисеров ще попадне в нашите листи, или не.

Бихте ли коментирали тезата, която се лансира напоследък, че Стефан Софиянски може да е следващият премиер на едно коалиционно правителство с участието на царя?
- Да, такава теза се върти в публичното пространство. Защо не? Той вече веднъж доказа качествата и възможностите си. Освен това г-н Софиянски е човек, който би могъл да намери съответния консенсус по пътя на диалога по различни важни за страната ни въпроси.

Няма ли това да доведе до ново разцепление в СДС?
- Ако този вариант се реализира, безспорно ще има разцепление в редиците на СДС. Освен това, ако сините загубят изборите, ще настъпят драматични събития в техните среди. В самите региони има много голямо напрежение спрямо поведението на техните областни лидери, които през този мандат придобиха много лични облаги. Това дразни хората. Ако СДС загуби изборите, ще последва сериозна преоценка в партията.

Вие постоянно изтъквате, че изборите ще бъдат манипулирани и дори фалшифицирани. Какви гаранции смятате, че са необходими оттук нататък, за да не се случи това?
- Кой да ни ги даде тези гаранции? След като и президентът отказа да наложи вето върху Закона за изборите, от кого да очакваме такива? Можем само да се надяваме, че хората, които ще участват в избирателните комисии и евентуално в ЦИК, няма да са партийни мекерета. Освен това разчитаме, че присъствието на международни наблюдатели ще допринесе за нормалния ход на изборите. Наблюденията ни показват, че сегашните управляващи са готови с цената на всичко да запазят властта.

Все пак се смята, че манипулацията е неразделна част от всички избори, стига да е в някакви граници.
- Едно е да манипулираш изборите, друго е да ги фалшифицираш.


Разговора води Деница Сивевa

Facebook logo
Бъдете с нас и във