Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако ситуацията позволява, от 18 януари по-големите ученици поетапно ще се връщат в клас

Вероятно от 18 януари поетапно по-големите ученици ще се върнат в клас. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той бе на посещение в столичното 143-то ОУ „Георги Бенковски”, за да провери как върви учебният процес след завръщането на децата от 1-ви до 4-и клас в класните стаи.

По думите на министъра, първо трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение, да се проследи броят на заболелите и да се вземат конкретните решения. "Ситуацията с коронавируса може да се подобри или влоши заради празниците. Ако се подобри, ще пристъпим към режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, една - в класните стаи", поясни Вълчев.

"Засега имаме нормална посещаемост при малките ученици. Всяка община има право временно да отмени задължителното присъствие в детските градини. Имаме цели села, в които няма коронавирус, и за тях беше непонятно едно такова затваряне", каза просветният министър.

 Той съобщи, че със събрани средства училищата са купили 10 000 въздухопречиствателя. 

"В момента са разрешени държавните изпити. Трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация, за да може студентите отново да ходят на лекции. Тоест, да имаме среднодневно под 600 заразени за по-дълъг период от време”, обясни Вълчев.

Очакванията са около 30 000 учители да изявят желание за ваксиниране.

"До края на седмицата списъците с желаещите да се ваксинират ще са готови. Ваксините са спасили милиарди човешки животи. Мисля, че трябва да вярваме повече в науката. Трябва да се страхуваме не от ваксините, а от коронавируса", подчерта просветният министър.

Той отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във