Банкеръ Daily

Проф. Духомир Минев:

Ако се стигне до такъв глад, който да успее да победи страха, то това ще бъде много разрушително

„Тази пандемия ще засегне по различни начини бедността... Тази пандемия нанесе доста сериозна щета по целия свят – тя засегна света в чувствителен момент, когато почти беше преминал през един доста тежък период, почти 30-годишен, на икономическа, политическа, социална стагнация, упадък. Точно се правеха опити за излизане от това състояние и при първите признаци за излизане пандемията се стовари върху света. Нашата страна също се движеше в това русло“. Това коментира пред БНР проф. Духомир Минев от Европейската антибедност мрежа. Според него е важно как ще се справи страната ни със „старите болести“ като корупцията.

„Ще бъдат ли излекувани някои системи, болни от коронавирус? Някои говореха за правосъдието. Здравеопазването не е в по-добро състояние. Сега системата се справя благодарение на лекарите, нямаме перфектна здравна система. Ако всичко това започне да се променя бързо и решително, много бързо онези, които са много бедни, ще излязат от тежкото положение. Но ако старите болести си останат и се продължи само с мерки за възстановяване на бизнеса, тогава вероятно бедните ще си останат по-бедни отпреди това“, обясни той.

Проф. Минев коментира още: „Ако се стигне до такъв глад, който да успее да победи страха, то това ще бъде много разрушително. Мисля, че ще бъде направено всичко възможно да не се стигне до такава ситуация“, е неговото мнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във