Банкеръ Daily

Проф. Мариела Модева:

Ако се поставя акцент върху културата, успехите ще бъдат много повече

„Моя кауза е подкрепата на „Културния чек” в Европа. Той дава достъп на младия европеец до култура и културно съдържание, а културата създава мостове на толерантност и диалог. Затова считам, че е важно да се поставя акцент върху културата”. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България” Мариела Модева по радио „Фокус”. По думите ѝ трябва да приемаме средствата за култура като инвестиция, а не като разход. Тя обърна внимание на програмата „Творческа Европа” и каза, че левицата ще настоява след 2020 година да се увеличи нейният бюджет.

„Добре е хората, които идват в Европа, бягайки от военни конфликти, да бъдат интегрирани в европейската среда – важно е те да уважават европейските ценности, без да бъдат анулирани собствените им културни различия”, каза още професор Модева. По думите ѝ Европа има възможност да съхрани своето разннообразие през културно изразяване. „Културата трябва да присъства във всички европейски програми. Тя трябва да бъде извеждана като приоритет, защото е предпоставка за по-образовано общество. Тогава няма да ги има споровете - дали да имаме повече Европа, или Европа на нациите”, изрази мнение Модева. По мнението ѝ културата често остава в периферията, а това е една от причините да няма добър диалог в Европа. „Ако се поставя акцент върху културата и тя бъде превърната във важен фактор в рамките на ЕС, успехите ще бъдат много повече”, коментира кандидатът за евродепутат.

„Вниманието на институциите и обществото трябва да бъде насочено към съхраняване на нашето културно наследство. Ако едно общество няма отношение към културното си наследство, няма как да се справят само институциите”, заключи Модева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във