Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКО СЕ НАЛАГА, БЕЛ ЩЕ ИЗБЕРЕ И ДРУГО РЪКОВОДСТВО

Иван Бойков, заместник-председател на БЕЛ, пред в.БАНКЕРЪ


Г-н Бойков, лидерите на БСП твърдят, че остават отворена вратата за преговори с Евролевицата. Ще се възползвате ли?


- Няма симптоми за отворена врата, по-скоро има силно течение. Може би е отворена само дотолкова, че ако си пъхнем пръста - да го прещипе. Но мисля, че въпросът за взаимодействието между двете партии е вече в ход и ще намери своето развитие дори и с помощта на Партията на европейските социалисти. В ПЕС са доста разтревожени от разминаването между БЕЛ и БСП и явно предстоят поредица от срещи.

Какъв точно е поводът за тази тревога?


- Наличието на много сериозно и принципно разминаване между двете партии. Смешни са опитите да бъдат представени проблемите като произтичащи от личната нетърпимост между Александър Томов и Георги Първанов. На практика ние водим коренно различна политика. От миналата есен в БСП задейства старият синдром, според който социалистите се възприемат като единствени в лявото пространство. И който е готов да се залепи за тях, се приема добре, останалите - не съществуват. Лидерите на БСП не искат да се съобразят с един съвсем обективен факт, че Евролевицата изгражда своите структури вече шест години. Ние сме една от четирите партии в България, която има свои постоянни избиратели. Не може със смачкване на ръководството на партията, което се опитват да направят противниците на БЕЛ, да се закрие самата партия. Евролевицата не е организация на ръководството си, а нормална, демократична партия, която, ако се налага, ще избере и друго ръководство, но ще продължи да съществува. И това е така, защото БЕЛ е консолидирана на базата на идеи, а не на базата на властта.

Кое все пак толкова драстично разделя две леви партии като БЕЛ и БСП?


- Причините произтичат още от 1990 г., когато старата номенклатура не позволи БСП да се саморазпусне и по този начин да се пречисти, както това се случи в Полша, Чехия, Унгария, да се създаде една нормална социалистическа партия, която изцяло да се е отърсила от наслоенията на миналото.


В продължение на десет години в българския парламент се размахваше плашилото на миналото, за да измества общественото внимание от истинските проблеми. А в това време някои хора обираха държавата. Откраднаха повече от 30% от брутния вътрешен продукт на страната. Надявам се, че сега, с промените в закона за досиетата, както и с по-ефективния следприватизационен контрол, на който нашата партия много държи, тези хора ще излязат наяве. Нека се види кои купиха цялото имущество на държавата. Необходимо е в края на краищата да се отговори на въпроса: защо живеем така бедно? Да се разбере, че не политиците са маскари, а определени хора са маскари и те превърнаха политиката в маскарлък. Това е важно за всички.

Георги Първанов и кръгът около него обаче не принадлежат на тази номенклатура. Не приемате ли, че те реформираха партията?


- Не обсъждам пряко Георги Първанов. Той и тези около него изпълняват поръките и желанията на други, които стоят встрани. Най-опасно е, когато политиката не се прави открито, а през някого и чрез подставени лица. Вече се вижда и с просто око, че в БСП се случва точно това. Така че не мисля, че БСП е реформирана. Не мисля, че тя изобщо е успяла да се отърве от синдрома на едноличното ръководство. Тя не може да се коалира нормално. В историята си няма нито един нормален коалиционен партньор.

Има ли възможност до изборите картината в лявото пространство да се промени?


- Не. Нещата вече са очертани достатъчно ясно. Ще има две леви партии в надпреварата през юни. От една страна, това е БСП плюс, а от друга - Евролевицата.

Но БСП има доста социалдемократически партньори, така че тяхната коалиция също се представя за социалдемократическа...


- Ако твърдите, че Николай Камов е социалдемократ, не мога да се съглася. До 1997 г. той беше един от хората на Жан Виденов. Самият той, с гласуването си срещу валутния борд и някои други неща, има сериозен дял за провала на социалистическото правителство. Доказателство са стенограмите на Висшия партиен съвет от онова време. Помните, че Камов тогава беше член на Изпълнителното бюро на БСП и участваше във вземането на решенията със своя глас. След това дойде в Евролевицата. После отиде в Билделберг, след това на митинг на работниците... Неотдавна пък прочетох статия, в която се обяснява как щял да защитава хилядите бедни в България. Това е несериозно и показва, че става въпрос само за опити за нагаждане към конюнктурата. И докато в голямата политика човек трябва да върви срещу течението и бурите, Камов непрекъснато се огъва от вятъра.

Ясно е, че коалиционната ви политика изключва БСП, но имате ли други желани партньори?


- Принципите на коалиционната ни политика са приети още на конгреса и в този смисъл са неотменими. На изборите се явяваме или сами, или в рамките на социалдемократичен съюз.


В условия на национална катастрофа бихме могли да влезем и в коалиционно правителство на националното спасение, но това вече не може да се случи. До изборите няма да правим промени.



Ще ви попитам тогава какви са отношенията ви с останалите партии?


- Имаме прекрасни отношения с БСДП на общинско ниво. С тези хора ние работим от 1994 г. в ДАР. Познаваме се на съвсем личностно ниво, изяснили сме кой кой е и това е основата за толкова добрите контакти помежду ни.

Само че те предпочетоха БСП.


- Уважаваме всяко решение на ръководството на БСДП, но не съм сигурен, че сътрудничеството със социалистите е желано и от голяма част от членовете на социалдемократическата партия. Така че дори и лидерите да вземат различни решения, според мен ние - хората социалдемократи, ще бъдем заедно.

Много се говори за следизборното правителство...


- Твърде опасно е формирането на правителство след изборите с ДПС. В момента движението се държи съвсем конюнктурно. То се явява като етническа, а не либерална партия и изборът му за балансьор на политическия живот не би било най-доброто решение.

Какво имате предвид?


- Вече имаше такова правителство на проф.Беров и то създаде достатъчно проблеми на страната. Точно това правителство по неособено законен начин създаде част от новобогаташите. Скритите споразумения между ДПС и БСП тогава доведоха България до кризата, която помним всички. Не бива това да се случва отново.

Често ви обвиняват, че поддържате управлението на СДС.


- Нашите цели са ясни и са разположени във времето. Затова в някои случаи гласуваме заедно със СДС. Как може да не гласуваме Конвенцията за националните малцинства например? Ние не се съобразяваме с конюнктурни интереси, а с целите, които сме си поставили. Как бихме могли да не гласуваме и Националната доктрина, европейските конвенции..? Едновременно с това обаче не можем да подкрепим бюджета на правителството. Във всеки отделен случай ние сме подхождали единствено и главно от гледна точка на нашите избиратели, на нашата програма и цели. А всичко друго е легенда.


Разговора води Адриана Белевa

Facebook logo
Бъдете с нас и във