Банкеръ Daily

Проф. Асен Балтов:

Ако регионалните мерки не дадат резултат, ще въведем централни

Ако няма резултат от мерките за ограничаване на заразата на регионално ниво, ще се въведат нови ограничения на централно ниво за цялата страна. Това заяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"В момента в "Пирогов" все още не изнемогваме, имаме 319 пациенти", съобщи Балтов. Според него, увеличението на броя на заразените с коронавирус се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската мутация на COVID-19.

"За съжаление, колегите от Великобритания се оказаха прави, че протича по-тежко при хора на по-млада възраст. А активните хора са именно на възраст между 20 и 50 години, които общуват активно", посочи пред bTV директорът на столичната болница. "Изведнъж всичките станаха много смели. С какво се промени пандемията? Да не би да стана по-лека, да не би да намерихме лекарство?", попита той.

Балтов сподели, че вече се приемат 40-годишни пациенти, които се нуждаят от интубация от входа на болницата. Причина за това положение е и фактът, че те много късно търсят болнична помощ и се лекуват вкъщи.

Според лекаря, трябва да има задължителна карантина за хората, завръщащи се от почивка в Африка, тъй като симптомите на болестта се проявяват в рамките на седем дни.

"Зелените коридори" вече няма да бъдат в стария си вид, с електронния портал за записване за ваксинация, не би трябвало да се стига до големи опашки, увери Балтов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във