Банкеръ Daily

Лена Бориславова:

Ако прокуратурата има стари навици, да не ни ги налага

След брифинга на прокуратурата, в Министерския съвет реагираха също с изявление, което направи говорителят на политическия кабинет на министър-председателя - Лена Бориславова.

"В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие" - започна Бориславова и продължи:

"Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване и устойчивост беше именно липсата на достатъчно решителни и значими данни за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура.

Още през 2010 г. България е осъдена по делото Колеви от европейските институции за това, че липсват гаранции за това как функционира нашата прокуратура и как се търси нейната отчетност.

Още в своята предизборна кампания "Продължаваме промяната" сложи като основен приоритет връщането на доверието в съда и в прокуратурата чрез дълбока реформа.

Само за 100 дни вече сме на път успешно да закрием и приемем на второ четене закриването на спецсъда и прокуратурата.

В ход е и внасянето на законопроекта за реформа на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество).

Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин.

Също така с Министерството на правосъдието сме на път да качим за обществено обсъждане законопроект, който ще позволи ефективно и независимо разследване в полза на Европейската прокуратура.

В Министерството на правосъдието функционират около сто работни групи, някои от които се срещат по два пъти седмично, за да работят по реформи, свързани с изменение на Закона за съдебната власт, ограничаване на правомощията на главния прокурор в рамките на конституционно заложените му функции. Те работят и за изработване на механизъм за контрол върху главния прокурор, както е заложено в Плана за възстановяване, както и за промени в Наказателния кодекс във връзка със състави относно измамите с евросредства и тяхното по-успешно преследване.

Тези действия са само началото, но са решителна крачка в правилната посока. Българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще продължава да работи усилено в тази посока.

От утре в резултат на двуседмични усилия ще започне да функционира и специална подстраница към страницата на Министерския съвет, на която гражданите ще бъдат информирани за законодателната дейност, която се случва в Министерството на правосъдието и е за това как граждани могат да подават най-лесно сигнали до Европейската прокуратура.

На тази подстраница ще има и актуални новини във връзка с действия на другите органи на изпълнителната власт.

След като отчете успехите, Лена Бориславова започна да коментира действията на прокуратурата.

"За нас будят удивление редица факти и поведения на прокуратурата" - подчерта говорителят на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков и даде следния пример.

"На българската прокуратура отне повече от две години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция" - поясни Бориславова. (Тя вероятно имаше предвид предложението на Софийската градска прокуратура да изпрати молба за правна помощ до ОАЕ за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел).

"В същото време" - продължи Бориславова - "за по-малко от два часа българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял".

"За мен също така буди недоумение поканата от специализираната прокуратура да бъде изпратен лист от лица - политически личности, които те могат да разследват. Искам много ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван и не е роля на изпълителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва, когото тя пожелае, ако има достатъчно данни.

И именно зад тази политика ние заставаме като изпълнителна власт. Ако прокуратурата има стари навици, ги каним най-учтиво да не ни ги налага чрез такива писма.

От името на изпълнителната власт искам също да подчертая и да изразя своята надежда, че българската прокуратура ще започне да работи ефективно в рамките на своите конституционни правомощия, които започва да осъзнава, както и че ще покаже на българското общество не само пресконференции, но ще отчита и действия и резултати.

Искрено вярвам, че тя ще посвети работата си поне равномерно между това да дава пресконференции и да разследва истински престъпления. Защото прокуратурата не бива да забравя, че според основния принцип за разделение на властите освен независима, тя дължи и отчетност на българския народ.

И когато проумее това, може би наистина ще стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за българското общество" - завърши Лена Бориславова и отказа да отговаря на въпросите на журналистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във