Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако продължават да се подиграват с хората, ще се кандидатирам за кмет на София, каза Манолова

Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ядосат гражданите и продължават да се подиграват с вота на избирателите. Ако бъда вбесена докрай, ще се кандидатирам. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред Би Ти Ви.

Основният проблем, който коментира Манолова е машинното гласуване.  "Решението за вземане на 6000 машини беше взето 4 месеца преди последните избори. Беше ясна цената, беше ясно колко хора ще гласуват с машини", каза омбудсманът.

Според ЦИК един машинен глас е струвал 57 лв., а този на хартия е по-малко от 1 лев. "Методическите указания излязоха 4 месеца по-рано. Тези близо 30% на гласувалите с машини даже е един добър резултат за това, което се случи в последния момент", добави Манолова.

Манолова смята, че 40% грешки от гласовете от машините не са на машините, а идват от административната обработка на данните. Тя даде пример с първа секция в Благоевград от последните европейски избори. Примерът с една от малките партии показва, че при машинното гласуване има 4 гласа за една от малките партии, но при крайното сборуване резултатът е 0. "Машините могат да повишат доверието. Така знаеш, че вотът ти не може да бъде отклонен", каза тя и добави, че лесно се крадат гласове.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във