Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако получи мандата, БСП ще се опита да състави кабинет

Продължават консултациите на президента Румен Радев за съставяне на правителство. След "Има такъв народ" следващата парламентарно представена партия, което се срещна с държавния глава беше БСП. А малко по-рано стана ясно, че втората политическа сила - ГЕРБ, не желае да участва в консултациите.

Лидерът на социалисте Корнелия Нинова обяви пред Радев, че ако се стигне до връчване на трети проучвателен мандат за състав на правителство, БСП ще се опита да състави кабинет. Нинова отчете като добър знак отправената от ИТН покана за разговор към БСП. Тя припомни, че доскоро от партията на Слави Трифонов са наричали социалистите "статукво".

"Предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали – разграждане на порочния управленски модел, справяне с корупцията, решаването на социалните проблеми, тежкото разделение в доходите и неравенството", заяви държавният глава. По думите му, за да се получи всичко това, е необходимо отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа.

"Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП  зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство, не само математически. Приветствам вашето решение да участвате в диалога. Защото е важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети“, каза още президентът.

"България е изправена пред сериозни предизвикателства както в резултат на COVID кризата, така и икономическите, и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, добре е, че служебният кабинет е подготвил вариант. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид нарастващите цени на основни стоки и услуги. Този път трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт", изтъкна Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите съобщи, че след срещата с "Има такъв народ", Националният съвет на БСП ще вземе решение какво да са следващите стъпки.

"Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум, надпартийно мислене и грижа – с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение – ако ни връчите третия мандат, ще опитаме да съставим кабинет", обърна се Нинова към президента. Радев приветства решението и подчерта, че е отговорност на всяка партия, получила мандат, да се опита да състави кабинет.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/192926426128989

Facebook logo
Бъдете с нас и във