Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако оставим партиите без финансиране, това ще доведе до диктатура, смята Борисов

Ако оставим партиите без финансиране, това ще доведе до диктатура - див популизъм. Демокрацията е доказала, че с функционираща многопартийна система работи най-добре. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерския съвет по повод партийните субсидии. Преди дни беше решено, че партийната субсидия все пак ще бъде 8 лева. Това стана ясно след драматично гласуване, при което парламентът изпадна в патова ситуация, тъй като нито беше прието предложението на БСП за 8 лева субсидия, нито предложението за един лев субсидия събра подкрепа.

"Този вариант е бил приет, защото най-важно било да се одобри бюджетът за догодина. А дебатът за партийните субсидии ще продължи. За нас е важно да има правила. Ако не беше приет бюджетът, е нямаше да има пари за повишение на учителските заплати, на възнагражденията на армията, за здравеопазване и т.н.", каза Борисов. 

Премиерът подчерта, че парламентът сам е предизвикал. По време на дебатите в Народното събрание за бюджет 2020 говорил с финансовия министър Владислав Горанов, който му обяснил, че няма да се приеме бюджетът, ако не се реши въпросът с държавното финансиране за партиите.

"Беше  риск и трябваше да взема решение. За мен бюджетът бе по-важен. Друг вариант за изход от кризата със субсидията бил заедно с Валери Симеонов да внесат промени в Закона за политическите партии. Не можех да го приема. А с Корнелия Нинова не съм говорил, ако тя е разговаряла с Валери Симеонов, да си каже", допълни премиерът.

Борисов не пропусна да се пошегува. Той каза, че по повод вчерашния празник Никулден, че ако бил председател на организация за защита на животните, щял да излезе на протест "Убиха шараните".

Facebook logo
Бъдете с нас и във