Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако останете по къщите си, ние ще ви ръкопляскаме

„Тази сутрин сме в по-широк формат поради това, че водим много интензивни разговори със Софийската и с националната колегия на Лекарския съюз, с директори на големи болници, най-пряко ангажирани с инфектираните от коронавируса и споделяме тяхното притеснение от неспазване направилата по отношение на карантината и извънредното положение” – обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерски съвет, проведен на християнския празник Цветница.

Под по-широк формат той имаше предвид присъствието на д-р Асен Меджидиев, представляващ Софийската лекарска колегия, доц. Костадин Ангелов - директор на Александровска болница и проф. Асен Балтов – директор на „Пирогов”.

„От името на Софийската лекарска колегия благодаря на всички, които спазват карантината и съвместно постигнахме най-добрите резултатите в Европа. Поддържаме непрекъсната връзка с колеги в Европа – там положението е ужасно. Клиповете, които виждаме с трупове, с млади хора, които загиват, е покъртително. Дори като лекари, които са виждали страшни неща в своята практика, това сериозно ни разстройва.

Да не се удавим накрая след тези уникални резултати. Поне 50 колеги от София ми се обадиха вчера, да изразят притеснението си от пълните улици и паркове в столицата. В София, както разбирате, са най-много регистрираните случаи. София е 2 млн. души, а  лекарите са 9 000, от които 1/3 са пряко заети с коронавируса. Ние не сме Германия – нито финансово, нито фармацевтично, нито като медицински персонал. От провинцията по-тежките случаи ще дойдат тук и тук ще трябва да бъдат поети. Това е много сериозен момент. Аз всеки ден, всеки божи ден влизам с Господ в операционната – той ни пази и е милосърден. И не е един ден в годината, в който трябва да му обърнем внимание. В момента ние трябва да сме милосърдни и милосърдието е да опазим близките си, да се помолим. С един ден няма да се реши нищо – с тези две седмици се решава бъдещето на нашата държава. Гордея се, че съм българин заради всички тези условия, които имаме в момента, заради сънародниците ни, които се върнаха в този тежък момент да бъдат до близките си. Нека положим усилия. Да бъдем екип”, призова д-р Меджидиев.

„Обръщам се към вас не като директор на Александровска болница, а от името на притеснените лекари, сестри и санитари от болницата. Те настояха да кажем тяхното мнение. В тези дни на изпитание, каквито са днешните дни, всички се обръщаме към църквата. Използвам историята ни, от която се вижда, че църквата винаги е помагала. В Библията пише, че има време за всяко нещо по земята – време за раждане и време и за умиране. Там пише, че там, където са събрани двама или на трима на едно място в името на Господ, там е и той. Така че нека си останем по къщите. Нека не поставяме на изпитание на Божията милост и да не превръщаме дните за празнуваме в дни за умиране. Виждали ли сте какво значи майка да не може да погребе своя син? Аз го видях със собствените си очи! Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове – да ви кажат, че имат само 200 бройки. А когато подготвяте хладилните камери за трупове, да знаете, че имате само 100 меса! Тези хора, които ходят по улицата, искат да ни предадат някаква божия роля ли? Ние да решаваме кой да живее и кой да умира? Благодарим ви за тази корона от тръни. Ние не я искаме!

Всяка вечер ни ръкопляскате. Ако си останете по къщите, ние в 21.00 часа ще ви ръкопляскаме! Нека не превръщаме болниците в морги. Ние сме притеснени. В нашите очи вече се вижда страх. Страх от разговорите, които водим с колегите от САЩ, от Западна Европа! Нека запазим това, което досега постигнахме като резултат благодарение на своевременните мерки на щаба. Нека си стоим по къщите и Бог ще бъде с нас!” – подчерта доц. Костадин Ангелов - директор на Александровска болница.

 

 

„При това, което виждаме сега, имаме огромен потенциал от бъдещи пациенти. Не сега, но след 10 дни. В „Пирогов” в момента имаме 11 интубирани пациенти, 31 в средно тежко състояние. Всички пациенти, които идват при нас са с влошени показатели – със сатурация под 70, които са в състояние за потенциална интубация.

Лечението на този вирус е изключително трудно – минимум 14-28 дни заразеният се изчиства от него. Мой приятел в болница в Сингапур вече 28 дни стои в болница и продължава да дава положителни PCR –проби.

Сега не е моментът да се седи в градинките, да се смеем, да се веселим. Следващите две седмици ще бъдат критични – не ходете на църква. Църквата е във всеки от нас. Ние денонощно се борим за живота на хората. Но нека и хората се борят за живота на лекарите. Бъдете си вкъщи. Спазвайте ограниченията. Спазвайте дисциплина и не позволявайте тази епидемия да се разраства!” – прикани проф. Асен Балтов – директор на „Пирогов”.

В момента данните за заразените от коронавирус, обявени от Националния оперативен щаб, са: общо 669 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, 28 са починали – от тях двама през последното денонощие, 68 са излекувани.

От новите 21 случая през последните 24 часа 10 са в болница.

В отговор на въпрос дали Националният оперативен щаб ще настоява за по-сериозни мерки, ген. Мутафчийски отговори с контравъпрос: „До кога хората ще чакат друг да поеме отговорността, която носят към себе си? Ние призоваваме не ходете в църквите, а се иска от нас да кажем - ще затворим църквите, за да не ходят хората в църквите. В края на краищата сме съзнателни хора – хора в XXI век с огромни претенции.”

От думите му стана ясно още, че днес пазарите ще бъдат затворени, след това ще бъдат отворени за два дни и от сряда отново ще спрат да работят.

„Тъй като се видя, че не може да се разчита на половинчати мерки. Нашите сънародници не са дозрели да спазват такива мерки” – обяви председателят на Националния оперативен щаб.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във