Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако не се повишат цените на клиничните пътеки, идва катастрофа, алармират лекари

Цените на клиничните пътеки трябва да се повишат, в противен случай ще се стигне не до криза, а до катастрофа. Това заяви председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по време на кръгла маса, цитиран от "Дарик". 

"Цените на клиничните пътеки не са променяни от 2007 г. Бюджетите на общинските болници са редуцирани в сравнение с миналата година и лечебници, които са пред реален фалит. Общинските болници са натрупали задължения към кредитори и към персонал. В момента дълговете на 24 общински болници, членове на сдружението, са в размер на 17 млн. лв., посочи д-р Тотев.

Председателят на Сдружението на частните болници Николай Болтаджиев каза, че лечебните заведения трябва да имат годишни бюджети, като се даде възможност средства да се прехвърлят от месец в месец. Така той коментира идеята за въвеждане на четиримесечни бюджети.

"Важно е и районните здравноосигурителни каси, в които има излишък, да могат да прехвърлят средства в друга каса, за да се изплаща надлимитна дейност", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във