Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКО НЕ ДРУГО, ТО ПОНЕ ИМАШЕ ДЕН ПЪРВИ

След няколкогодишна стагнация капиталовият ни пазар се опита да заработи. Чуждите експерти казваха: Направете едно хубаво и шумно откриване, а после ще видим.


След предварителни разговори между борсата и приватизационните фондове те проявиха добра воля и на 21 октомври сред наздравиците по случай първия борсов ден се сключиха и шест блокови сделки. От откриването остана звукът на борсовата камбана и малката пластика, изобразяваща бик, която Асоциацията на приватизационните фондове подари на изпълнителния директор на БФБ-София Виктор Папазов. Още първият ден обаче показа, че борсата ще се използва само като гара разпределителна към истинския пазар


Акциите на Маяк - Добрич, се продадоха за 547 лв. на акция, при положение че посредниците ги котираха на 1100 лв. всяка.


Началото на борсовата търговия съвпадна и с оповестяването на условията, при които Министерството на промишлеността ще листира акции на държавни предприятия. За съжаление от пилотния проект засега до борсата стигна само Елкабел - Бургас.


В първите дни след старта на борсата се оформи една тенденция, която все още е определяща за пазара - обикновено един инвеститор се опитва да придобие контролния пакет от дадено предприятие, а посредниците се стремят да му доставят акциите на възможно най-изгодната цена. Първата фирма, използвала тази схема, бе Стройцем, която закупи от фондовете всички акции на Плевенски цимент.


Ако трябва да определим играч N1 за изминалата година, то това без съмнение би бил мениджърът на Юнион Миниер - България, Филип Ромбо. В интервю за в.БАНКЕРЪ от началото на ноември той заяви, че неговата компания не е заинтересована акциите на МДК - Пирдоп, да се търгуват публично и че не е реално да се очакват дивиденти през следващите пет години. Изказването свали цените на акциите на медодобивния комбинат и бе последвано от оповестяването на т.нар. операция Коледа предложение за изкупуване на акциите на цена от 26 500 лв. за времето между 16 декември и 16 януари. Играчите, които неразумно са разчитали на краткосрочни печалби, сигурно ще загубят. Тези, които могат да чакат, ще имат сериозно основание. Предприятието ще получи от новия собственик инвестиции в размер на 220 млн. щ. долара за следващите пет години. Не трябва да се забравя и нещо друго - щом белгийците дават 26 500 лв. на акция, то те смятат, че реалната й цена е по-висока - иначе защо ще купуват. В края на ноември


Централният депозитар успя да пусне системата за разплащания, която се осъществява от Банксервиз, по електронната система БИСЕРА. Трансферът става за три дни, което е срок, отговарящ на световните стандарти. Беше възприето разплащането да става на брутна база заради по-голямата сигурност и липсата на гаранционен фонд.


Една от първите запомнящи се големи транзакции бе тази за 183 888 акции на Булгартабак холдинг. Пакетът беше собственост на ПФ Никотиана, който в замяна получи 3 802 068 288 лева. Оттогава до днес фондът продаде дела си и в София БТ и човек се пита, какво общо вече има фондът с тютюна.


В началото на декември стана и касовата сделка за остатъчния дял на курорта Албена, която се сключи при цена за една акция от седем долара.


Свободният пазар си остана само мечта


- бяха сключени само три сделки. Посредниците предпочетоха да работят на извънборсовия пазар и да изпълняват блокови сделки на приватизационните фондове. Тази далавера обаче върви към своя край.


Активната търговия в края на 1997 г. бе причинена и от слуха, че съветът на директорите на БФБ - София, ще спре блоковите сделки.


Най-голямата транзакция на годината стана на последната борсова сесия - продадени бяха 1 млн. акции на Нефтохим - Бургас. Посредник по сделката беше ЮНИОНБАНК при цена на акция 10 563 лева. Общата цена на сделката е 10.653 млрд. лева. Информацията е, че покупката е направена от голям портфейлен инвеститор.


След отпадането на винкулацията в последния ден на миналата година се изтъргуваха и над 10% от акциите на Солвей-Соди. Тези ценни книжа остават едни от най-скъпите на пазара с котировки, които достигнаха до 35 хил. лв. за акция.


Най-високата цена за една акция през изминалата година бе постигната при сделка за Ален мак - Пловдив - 69 304 лв. за акция.


Въпреки настъпилото оживление в края на годината, все още сме твърде далеч от ефективния капиталов пазар. Най-вероятно голяма част от дружествата, участвали в масовата приватизация, няма да се търгуват публично - или защото са твърде малки, или защото собствеността вече е съсредоточена в един собственик. Засега е сигурно, че МДК-Пирдоп ще се търгува за последен път на 16 януари. Дружеството ще се затвори след тази дата и акциите му няма да се търгуват публично. Друго голямо предприятие -


Солвей-Соди, излезе на пазара след неколкомесечни спорове между белгийския мажоритарен собственик и приватизационните фондове. Според информация на в.БАНКЕРЪ част от акциите са били купени от чуждестранни портфейлни инвеститори.


В последните дни на изминалата година се проведе и първият опит за смяна на ръководството на приватизационен фонд


В Сливен едновременно имаше две общи събрания на ПФ Мелинвест. Според изявленията на старото ръководство в пресата опитът е бил неуспешен. Софийските медии не отразиха сблъсъка, но в сливенските вестници и в местната телевизия конфликтът между Мелинвест и фирма Олимпик и клона на ЕВРОБАНК в града стана новина N1.


Общите събрания на големите фондове предстоят в началото на тази година и не е изключено да бъдем свидетели на още подобни случки. На тези събрания трябва да се избере и начинът, по който ще се преобразуват фондовете, ако решат да се разцепят на инвестиционно дружество и холдинг. Изборът на новата форма ще зависи не само от различните възможности, които дават двата вида дружества, но и от промените в Закона за ценните книжа и Закона за приватизацията, в частта му за боновото раздържавяване. Изключително важен ще е и новият закон за пенсионните фондове, който трябва да бъде приет преди средата на тези година.


Не трябва да се забравя, че холдингите бяха поставени в неравностойно положение от Закона за корпоративния данък. С данък от 15% се облагат както дивидентите, които холдинга получава от дъщерните си дружества, така и тези, които раздава на акционерите си. Инвестиционните дружества са освободени от корпоративен данък, ако печалбата се разпредели като дивидент.


Пазарът като цяло страда от една типична за зараждащите се пазари болест - липсата на ликвидност. Малко са големите и печеливши компании у нас, които бяха съживили търговията, а и по-голяма част от тях все още не са публични дружества. На борсата ги няма акциите на банките, на застрахователните дружества, на телекомуникационната компания или на големите фармацевтични предприятия. Едва след като пазарът се стабилизира, ще излязат и нови емитенти, които ще имат нужда от капитал, за да развият своя бизнес. Надеждите на всички участници на борсовия пазар са, че това ще се случи през тази година, но както са казали китайците: На дълъг път с малки крачки.


Ясен Гуев


Таблица


Букурещ


Капитализация на пазара - 2.2 млрд. долара


Дневен оборот на борсата - 2.49 млн. долара


Брой на търгуваните компании - 2440


Будапеща


Капитализация на пазара - 14.6 млрд. долара


Дневен оборот на борсата - 117 млн. долара


Брой на търгуваните компании - 48


Москва


Капитализация на пазара - 122.4 млрд. долара


Дневен оборот на борсата - 13.1 млрд. долара


Брой на търгуваните компании - 202


Прага


Капитализация на пазара - 13.1 млрд. долара


Дневен оборот на борсата - 28 млн. долара


Брой на търгуваните компании - 300

Facebook logo
Бъдете с нас и във