Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако напрежението ескалира, полицията ще използва физическа сила

Ако напрежението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицейските служители ще използват физическа сила и помощни средства така, както ни е вменено по Закона за МВР. Това заяви  директорът на СДВР Георги Хаджиев по време на брифинг. 

"Ние сме длъжни да запазим както нашия живот, така и живота и здравето на гражданите. От кадрите, които се виждат по всички национални медии, ясно става едно – че агресията спрямо полицейските служители ескалира. Над 20 полицейски служители са обгазени, не мога да кажа към момента с какво вещество, и се наложи да използваме помощни средства за лична защита“, коментира Хаджиев и изрази надежда протестиращите да се вслушат в призива на СДВР.

„Опитваме се да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание. Ние сме там, за да запазим гражданския мир и да не допускаме грубо нарушаване на обществения ред. До момента полицейските служители са пасивни“, подчерта той.

Няколко хиляди души протестират пред парламента. Ситуацията ескалира. Полицаите разпръскват протестиращите с лютив спрей.

Полицай се качи върху един от камионите на жандармерията и пръска към първите и най-агресивни в редиците на протеста. Някои протестиращи чоплят жълтите павета за камъни, които хвърлят по полицията. Журналистите и полицаите са обстрелвани с бомбички, камъни, жълти стотинки, ябълки и лук. 

Протестиращите отново се опитват да пробият полицейския кордон. 

По данни на МВР около 20 полицаи са обгазени. Оператори и няколко репортери също пострадаха. Представители на органите на реда се подредиха в няколко редици, след като имаше опит от страна на недоволните да пробият полицейския кордон. 

Периметърът около входа за депутатите на новото им работно място е отцепен от бусове и униформени, за да се ограничи достъпът на демонстрантите до сградата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във