Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКО МИ Е ВАЖЕН МАЧЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, ЩЕ ГО ИЗИГРАЯ

Г-н кмете, политическа ли е свадата между вас и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заради проверките в Топлофикация? И до къде ще стигне?
- Не ми харесва изразът свада. Просто има факти и доказателства. Има факти от назначените по дати проверки. И резултатите от тях. Фактите са, че като аз станах кмет, все пак изключваме първия месец, докато човек се ориентира, започнаха проверки и в Озеленяване, и в Топлофикация, и в Егида, и в чистотата. От г-н Овчаров се искаше само едно - да ме подкрепи за проверката. Той през цялото време иронизира. Единственото, което ме учудва, е как може да говориш публично, че Борисов се занимава с дъвки и близалки, в смисъл да иронизираш цялата проверка, а когато тя даде такъв силен резултат, да си я припишеш на себе си. Това безочие е единственото, което ме учудва. Но той говореше така и за трети и четвърти блок на АЕЦ, и за магистрала Тракия. Говореше и за всичко останало, а след това се отмята на 180 градуса. Така че това не ме учудва изобщо. А и той е наранен човек, защото… така ги бих в София, че…. Такава му беше реакцията. Като на ритано куче.
Това само заради растящата популярност на ГЕРБ ли става, или анонсира някакъв конфликт между вас и общинския съвет?
- Естествено. Те имат толкова много общински съветници, имат областен управител на София. Как, като дойдох аз, започнаха тези проверки? И дават тези резултати?
Очаквате ли такава остра реакция за всяка общинска фирма, която възнамерявате да проверявате?
- Да, защото това са хранилки, това е безспорно.
Наистина ли общинските съветници от БСП нямат нищо общо с Топлофикация, както твърди г-н Овчаров?
- Къде са били през тия години общинските съветници от БСП с тая голяма квота? Просто като всеки изпечен лъжец, той много умело манипулира фактите. Вижте датите - кой кога е назначил проверка. Не може да пуснеш Държавния финансов надзор едва след като тече вече проверка на общината и да се биеш в гърдите... За радост всички тия неща се проверяват лесно от вас, журналистите. Отивате в прокуратурата, гледате обвинителния акт, сравнявате с доклада, който съм дал аз, и оценявате коя проверка е ефективна. И съответно вие давате оценка. Виждате, че има дата, от която е влязла информацията от австрийското финансово разузнаване. Тя е, когато е започнала нашата проверка.
Как точно и от кого е прикриван шефът на Топлофикация Валентин Димитров? Какви са механизмите?
- Ами как е стоял десет години на поста? Вие виждате сега, когато аз създам нетърпимост към един човек, дори общинският съвет започва битка помежду си. Наблюдавате го процеса. Ако техните общински съветници са информирали своята партия и те като опозиционна партия го бяха говорили това нещо, нима вие нямаше да го проведете това разследване?
Един малко популистки въпрос. А какво ще стане със софиянци, толкова години жилени от Топлофикация?
- Всичките тия пари трябва да се върнат в Топлофикация и да се подобри мениджмънтът. След това, повтарям, това дебелоочие ме вдивява. Вижте заповедта, иди си я преснимай в пресцентъра, с която аз искам отстраняване на Валентин Димитров. Аз съм убеден, че не става дума за некомпетентност, защото той я разбира тази материя. Но общинският съвет назначава борда на директорите, не кметът. Бордът на директорите се доминира от хората, които посочи общинският съвет. Вие колко месеца слушате за това, че аз искам кметът да има квота в тези бордове на фирми. И те не ме допускат.
ГЕРБ се сдоби с политическа популярност, преди да е станала партия. Кога ще регистрирате движението по Закона за политическите партии?
- То може и да не стане партия. Движението си е достатъчно силно и по този начин акумулира гражданските структури.
Добре, но няма ли да е по-честно, ако участвате в политическо състезание, това да бъде партия, регистрирана по съответния закон?
- В какъв смисъл по-честно? Ние не сме извън закона. Законът дава различни възможности.
А как ще участва ГЕРБ в парламентарни избори, ако не е партия?
- Като дойдат, и ще покажем как.
Тогава би трябвало да регистрирате ГЕРБ като партия, така ли?
- Повтарям: стратегията на моето и на движението развитие ще я определям аз. Със своите колеги. Не съм длъжен на никого нито да давам обяснения, нито да ги информирам.
Не, разбира се. Но след като вече сте толкова популярни в обществото, предвиждате ли поне по-цялостно да разясните на хората вашата политическа програма? Да кажем, не политическа, щом се пазим от думата. Вашата обществена програма като гражданско сдружение?
- Тя е видна и сега. Пълна ревизия на това, което е ставало. На безобразията, които са ставали в държавата. И да успеем да върнем част от парите в държавата. Само това да направим е предостатъчно. Евроатлантическата ни ориентация е ясна, много от добрите ни позиции в Русия са ясни. Това, че Арабският свят ни припознава като много големи техни приятели, това че и съседите ни - Турция, Гърция, Югославия и Македония, ме признават за регионален ръководител или координатор, каквото искате го наречете, е безспорен факт. Какво повече трябва да направим? В момента има теми, по които, ако се замислите, звучат дори абсурдно. Има ли ляво и дясно здравеопазване? Има ли лява и дясна инфраструктура? Има ли ляво и дясно образование? Няма.
За добро или за лошо, в политиката има ляво и дясно…
- В политиката има много приказки - кое е ляво и кое е дясно? В момента особено когато ние сме в преход, трябва да се движим в тези рамки, които ни се задават от Европейския съюз. И е достатъчно да кажеш, че ще се съобразяваш твърдо с евроатлантическите модели. И с това приключваме програмата.
И си навличате обвинения в популизъм…
- В смисъл?
В смисъл че не е достатъчно ясно и конкретно това, което смятате да направите, дори и в борбата с корупцията.
- Това е ясното и конкретното. А ако искате да ме засегнете, може още веднъж да употребите тази дума, защото ако сте си направили труда да научите, досега поне на трийсет сбирки в страната съм бил и никъде не съм говорил пред по-малко от хиляда души. Аз съм казвал и на възрастните хора, че няма как да им се вдигнат нито пенсиите, нито могат да се вдигнат заплатите сега - по простата причина, че те не работят качествено. Че ние, българите, не работим качествено.
Далеч съм от мисълта да ви засегна. По-скоро се опитвам да разсъждавам като много лъгания от политици българин, та дано да чуя нещо различно…
- Аз не съм дал нито едно обещание до този момент. Точно обратното. Казвам им: с влизането ни в Европейския съюз свършва розовият период и започва тежкият период. Влизаме във възможно най-конкурентната бизнес среда. Не сме готови. Готово е само младото ни поколение, което излезе навън от страната. Казал съм на тези над 40 години: Това, което ви гарантирам, е, че ще направя така децата ви да се върнат в България. За вас нищо не може да се направи. Това не само че не е популизъм, а е да си режеш сам главата, ако щете. Навсякъде съм го обяснявал... Факт е, че всички кметове в Европа, че и премиери дори се срещат с мен. Тези хора оценяват моята дейност. Овчаров казва, че не съм се справил с дупките и с боклука. С боклука се вижда, че и президентът, и всичките министри на този етап веднага забуксуваха в същата кал, в която съм и аз. Означава ли това, че с нерешен до този момент проблем никой няма право да се кандидатира за президент? Нито една политическа партия? Никой от тях не е решил този въпрос досега. Звучи нелогично.
Ще дойде ден, когато г-н Овчаров горчиво ще се кае за иронизирането на моята проверка в Топлофикация. То и сега се вижда как скимти. Аз ви казвам, че за него и за неговата дейност ще има също след време сериозни коментари.
Кой ще назначи проверка в енергетиката, ако това имате предвид? В този парламент, с това парламентарно мнозинство?
- Нищо не казвам повече. Надали и кметът Софиянски, и тези, които са толерирали ръководството на Топлофикация, са вярвали, че един ден някой ще им рови в сметките.
Борбата с корупцията е ваш коз. Край на статуквото, така твърдите. И от Брюксел казват, че това е невъзможно без ефективна съдебна власт. Смятате ли, че този парламент има волята да извърши реформите в тази област?
- Не.
В такъв случай как ще се борите вие и ГЕРБ с корупцията?
- На този етап виждам добро бъдеще за прокуратурата. Новият главен прокурор Борис Велчев и Бойко Найденов са много сериозни хора. И много бързо схванаха модела. Главният прокурор е отскоро, а с Бойко Найденов сме работили. Ако си спомняте, делата за пране на пари на Амигото, на Доктора ги правихме с Бойко Найденов. И формулата български служби, българска прокуратура, евроатлантически разузнавания веднага сработи и дава много добри резултати. От това г-н Овчаров е много притеснен. Аз няма от какво да се плаша.
Вече неведнъж сте казвали, че не е изключено да се кандидатирате за президент. Ще го направите ли?
- Държа да се знае - от първия ден, в който сте ме питали дали ще се кандидатирам, аз съм казвал, че няма да се кандидатирам. Няма обаче константа в живота. Животът е динамика и се развива. Има много ако в следващите месеци. Първо как ще се кандидатира и дали ще се кандидатира самият Първанов. Да видим изобщо кои ще са кандидатите - кой е вдясно, кой е вляво. Много е важно и кого ще подкрепи ДПС, дали ще се запази този модел. Когато отговорите станат известни, тогава ние ще продължим и коментара си.
А може ли да бъде мотив да се кандидатирате това, което вие самият казахте преди седмица? Че за да има промяна на статуквото и някой да се противопостави на тройната коалиция, трябва да има нов президент.
- Повтарям: има варианти около сегашния президент. Може той да не пожелае подкрепата на БСП и ДПС.
А да пожелае подкрепата на ГЕРБ?
- Може да е променил оценката си към тройната коалиция. Просто не бива да избързваме да говорим, преди основните кандидати да са си казали мнението. Те не са заявили своята платформа. Откъде накъде ние можем да догаждаме?
А по отношение на преговорите вдясно? Последната ви дума беше десните да не замесват вашето име в техните работи?
- Ми те така или иначе само си чешат езика с нас. Събират се някакви уж тайно, пък излизат с факсове и с коментар. Те се надцакват и си играят игрички. Мен не ми се играе такава игра.
Още повече че изборът за президент е мажоритарен и на мен, ако ми е важен този мач, ще изляза и ще си го изиграя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във