Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

Ако мерките дадат ефект, първо ще заработят детските градини

Намираме се в най-тежката фаза на пандемията, макар България да не е все още на нивата на Белгия, Чехия, Люксембург. Това заяви доцент Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Най-амбициозният план е да намалим заболелите на ден с 30-35 процента. Реалното ще е да влезем в плато, което пак ще е успех", уточни той и допълни, че "зависи не само от мерките, които не са най-твърдите в света, а и от спазването им".

Кунчев не се ангажира с план за разхлабване на мерките. При успех обаче на първо място властите ще върнат детските градини и присъствието на учениците от 1-и до 4-и клас. Всичко ще е ясно ден-два преди края на крайния срок - 21 декември.

Недоверие в мерките и тяхното неизпълнение

Според медика няма закъсняване на взимане на мерките. "На база, това което беше прието като прагове, мерките се взимаха, като се достигаха те", посочи Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Той допълни, че мерките е можело да се вземат и по-рано, както и да са по-строги, но последствията са щели да бъдат неблагоприятни.

"Има два големи проблема - недостигът на кадри и недоверието в системата, което поражда недоверие в мерките и тяхното неизпълнение. При това положение и по-рано да бяха приети, и по-строги да бях, ползата нямаше да е голяма", смята здравният експерт.

Вече се купуват фризери за ваксините

"Такива ще има във всички 28 Регионални здравни инспекции", допълни Кунчев. Той разкри, че националният план за ваксинация е на финалната фаза.

Стратегията предвижда първо да бъдат ваксинирани здравните работници, после хората, настанени в социални домове, а след това работещи в критични инфраструктури. "Правим план и за промоционална кампания, в която ще казваме истината и фактите", посочи Ангел Кунчев, в отговор на въпрос как се се справят властите с 40-те процента българи, които не биха се ваксинирали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във