Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако Манолова не стигне до балотаж, БСП може да подкрепи десен кандидат

Ако на местните избори в София Мая Манолова не стигне до евентуален балотаж, лидерът на БСП Корнелия Нинова може да подкрепи десен кандидат. "Имаме такова политическо споразумение", уточни лидерът на БСП, като обаче посочи и че левицата е мобилизирана до крайност и е убедена, че Манолова ще стигне минимум до втори тур. Като обща тема с десните Нинова видя проблемите с детските градини, но подчерта, че на първо място се търси по-широка подкрепа от всички леви формации.

На въпрос дали БСП не е слаба опозиция, щом подкрепя кандидат, който не е издигнала, председателят на социалистите отговори, че на президентските избори партията е получила безусловна подкрепа, на парламентарните избори червените депутати от 38 са станали 80, а на евроизборите също постигнали по-добър резултат. Това показвало, че има тенденция "нагоре". Нинова не се съгласи и с твърдението, че успехът идва бавно за БСП, но защити механизмите на вземане на решения. "Ако спечелим повече областни градове, например 10, ще ми искат ли оставката?", попита тя.  И обеща, че няма да се оттегли от лидерското място, независимо от резултатите на местните избори. 

"Нямаше никакви съмнения в решението да подкрепим Мая Манолова", заяви Нинова пред Нова телевизия и уточни, че бившият омбудсман няма задължение при евентуална победа да работи най-тясно с общинските съветници от левицата. "Подписахме споразумение, в което пише за какво се ангажира нашата листа от общински съветници и за какво самата Мая", обясни соцлидерката. Тя подчерта, че не вижда проблем в това, защото Столичният общински взима крайните решения. Посочи и че вижда голям ентусиазъм в кампанията на червените в цялата страна, защото хората търсели промяна, а БСП водела позитивна кампания, за разлика от конкурентите й, които залагали на изборни трикове.

Що се отнася до разходите за кампанията, Нинова каза, че са похарчени малко над 255 хил. лв., но имало и дарения, като отчет щял да се дава след края на компанията. 

"До кога ще ме карате да коментирам лъжите на този човек?", попита Нинова във връзка с припомняне за изказвания на премиера Борисов, че в БСП има съдени за купуване на гласове. По думите й Манол Генов бил оправдан окончателно. Лидерът на социалистите призова гласоподавателите да не се "продават за 50 лева".

По темата за избора на главен прокурор тя посочи, че проблемът според БСП не е самият Иван Гешев и партията не иска да дава съвети на президента Радев дали да подпише указа за утвърждаване на Гешев. Председателят на столетницата припомни, че законът забранява на парламентарните групи да издигат кандидати и че само Министерският съвет може да посочи кандидат извън Висшия съдебен съвет. Според Нинова Борисов е можел да издигне надпартийна кандидатура. Трябвало да има и промени в законите, за да има съдебен контрол върху актовете на главния прокурор.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във