Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако кметът не е професионалист, той ще стане изцяло зависим от своя екип

И на предстоящите местни избори ще наблюдаваме висока степен на комуникационен непрофесионализъм от страна на политиците, съмнявам се, че някой от тях е прочел учебник по политическа комуникация или политически маркетинг. Това заяви пред БНР политологът Иво Инджов. Той отбеляза, че в София, където е фокусирано вниманието на цяла България, очевидно има изчерпан модел на  управление и той се нуждае от промяна.

„Същият модел е и в Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново. Но как да се стигне до промяна политиците нямат особена представа. Те казват „ето сега градоначалниците на ГЕРБ вече са се изхабили, направили са грешни ходове, трябва да ги сменим с алтернативна личност, която да е по-популярна“. Но дали тя е готова да се справи с големите предизвикателства в управлението на града? Дълбоко се съмнявам“, посочи политологът.

Според него в едни кметски избори е важно независимата кандидатура да е и професионалист – да познава проблемите на града, на хората и да е готов да ги решава в диалог с политическите сили. Тоест трябва да има ясни политически позиции и силна политическа воля, но ако не е професионалист, той ще стане изцяло зависим от своя екип.

„Да не говорим, че изборите може да изстрелят във висините един кандидат, а общинският съвет да изглежда по съвсем различен начин и знаем, че до голяма степен решенията са на общинския съвет“, коментира Инджов.

„За съжаление аз съм сигурен, че партиите не са правили предварително профилиране на кандидатите, не са сегментирали електората, а чисто и просто вървят, особено опозицията, по лесния терен да се издигне някой, който да е анти-ГЕРБ, но каква работа ще свърши, дълбоко се съмнявам, че е правен анализ на това“, каза още политологът.

Той допълни, че кандидатът, който трябва се позиционира срещу ГЕРБ, не само в София, но и във Варна, в Бургас, в Русе, във Велико Търново, в Стара Загора, не е заек, че да изскача от храстите, а да е резултат от много предварителни наблюдения, работа на терен и анализи от страна на политиците, а те не са го направили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във