Банкеръ Daily

Росица Матева:

Ако изборите са 2 в 1, ще има трудности в предизборната кампания

Не мога да коментирам това, което говорят политиците относно датите на изборите. Днес бяхме на Председателски съвет в парламента, но с нас дати не са обсъждани. За нас ще е хубаво, ако изборите не са 2 в 1, да има разлика от поне две седмици между президентските и предсрочните парламентарни избори.

Това каза пред БТВ говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. 

"Не мисля, че ще е някакво голямо предизвикателство избори 2 в 1. Досега парламентарни и президентски избори не са правени. Ако изборите са 2 в 1, най-вероятно ще има затруднения при предизборната кампания. Трябва да се знае, че с предимство ще се ползват президентските избори и там ще бъдат изтеглени първи номерата в бюлетината. Партиите и коалициите, които издигнат кандидат за президзеднт, ще се явят с един и същ номер в бюлетините за двата избора. Партиите и коалициите, които не издигнат кандидат за президент и се явяват само на предсрочните парламентарни избори, ще научат номерата си в бюлетината по-късно", обясни тя. 

"Избори 2 в 1 най-вероятно ще са по евтини, но ще трябва да се закупят още машини, за да няма удължаване на процеса на гласуване. Един от спорните въпроси със "Сиела Норма" е чия собственост са тези над 9 000 машини, които са закупени по договора от 6 февруари. Машините са платени в началото на юли и стои въпросът със софтуера. Днес се разбрахме да има нова среща, на която да се обсъди какво още не са предали от "Сиела Норма". В момента, в който бъде изпълнен договорът, ще бъдат платени веднага 9 млн. лева на "Сиела Норма". Ние няма как да приемем, че договорът е изпълнен, защото от "Сиела Норма" не са ни прехвърлили софтуера, но няма как и от фирмата да искат да им се плаща наем за машините за следващи избори, защото машините са платени. Пак ще повторя, че имаме готовност да платим веднага, след като получим софтуера", категорична бе Матева. 

"Моето лично мнение е, че машинното гласуване е бързо, няма възможност за манипулиран и купен вот, резултатите излизат много бързо и няма възможност за недействителни гласове. За мен не машините са причина за по-ниската избирателна активност на 11 юли. За мен не трябва да се правят промени в начина на гласуване", завърши зам.-председателят на ЦИК.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във