Банкеръ Daily

"Тренд"

Ако изборите бяха днес, в парламента влизат ГЕРБ, БСП, партията на Слави Трифонов, ДПС и Демократична България

Електоралните нагласи през февруари очертават формулата 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание. Сигурни участници към днешна дата изглеждат ГЕРБ (20.3 процента), БСП (18.1 процента), партията на Слави Трифонов (7.1 процента), ДПС (6.7 процента) и Демократична България (4 процента). Това показва изследване на национално представителното проучване на "Тренд", проведено в периода 3 - 10 февруари сред 1007 интервюирани по поръчка на вестник "24 часа".

ВМРО остава с 2.6 на сто подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Каракачанов в следващия парламент, се посочва в национално представителното проучване, проведено в периода 3 - 10 февруари 2020 г сред 1007 интервюирани.
"Тренд" регистрира лек спад на положителната оценка на работата на парламента (20 на сто), докато правителството се държи на сходни нива (28 на сто) в сравнение с последните месеци.

При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили, смятат анализаторите.
Отчитаме подобряване на стойностите за оценката на работата на прокуратурата в сравнение с проучването ни през месец ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината, посочват от "Тренд".

Съществен спад се наблюдава в положителната оценка за работата на омбудсмана, дължащ се на факта, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишния. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана нарастват с 15 на сто през февруари в сравнение с месец май 2019 г., а положителните оценки отбелязват спад от 65 процента на 40 процента, сочи проучването.

При армията, полицията, БНБ и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните, сочи анализът.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата си са: Томислав Дончев с 30 на сто одобрение, следван от Красен Кралев с 27 на сто, Екатерина Захариева 26 на сто и Младен Маринов и Емил Димитров, които са с 25 на сто одобрение.

В дъното на таблицата остават социалният министър Деница Сачева и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, които са с 12 на сто одобрение, вицепремиерът Марияна Николова и министърът на икономиката Емил Караниколов с 13 на сто одобрение и Росен Желязков с 14 на сто одобрение, отчитат от "Тренд". От там уточняват, че техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във