Банкеръ Daily

Боряна Димитрова, „Алфа Рисърч“:

Ако изборите бяха днес: Шест партии влизат в парламента, ГЕРБ води на БСП с 2%

В политиката нещата трябва да се правят навреме и обмислено. Днешните консултации щяха да имат ефект, ако се бяха провели преди президентът да беше обявил предпочитаната от него дата за избори... Винаги над консултациите ще тегне сянка на съмнение - или има опит за подпечатване на предварително взето решение, или да се легитимира отмяна на вече обявената дата“. Това каза пред БНР Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“. 

По думите ѝ има висока степен на вероятност изборите да се проведат през април.

„Между 15 и 21 декември направихме проучване и регистрирахме 10% спад в желанието на хората да гласуват в сравнение с допитване, което правихме през септември. В тази седмица на декември имаше изостряне на епидемиологичната обстановка, неяснота как ще се развие кризата. Колкото по-големи са страховете на хората, толкова повече се снижава готовността за участие в изборите... Рискът от ниска избирателна активност не трябва да се пренебрегва... Изследването сочи още, че ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли шест партии. Преднината на ГЕРБ пред БСП е едва 2%. На трето място е партията на Слави Трифонов“, коментира социологът. 

Димитрова допълни, че начинът, по който ще бъде определена датата на изборите, ще окаже влияние върху начина, по който ще се гласува... "Ако при едни избори на първи план е стремежът да се привлече максимален брой избиратели, то на втори план ще бъде умението да се убеди избирателят какви са червените линии - в какви коалиции една политически сила може или не може да влезе... Не изключвам вариант за нестабилна управленска коалиция“, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във