Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев към учителите:

Ако искаме да няма епидемия, трябва да стигнем 70% имунизирани

„Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70% имунизирани. Науката е доказала, че ако 70-75% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане. Отделни случаи ще има, но не и масово разболяване.“ Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев, който посети ямболското село Бояджик, където учителите отказват да се ваксинират. 

Той даде пример с Великобритания, където болниците са пълни: „Ако това се върне в България, а опасността е голяма, това, което преживяхме ноември, ще ни се стори приказка.“

Експерти от здравното министерство предоставиха повече информация на педагозите за ваксините, тяхната безопасност и действие. Доц. Ангел Кунчев обясни, че идеята на срещата е не да изнесе медицинска лекция, а да проведе човешки разговор с всеки един от тях.

„За целия период не станахме свидетели на война и дано остане така. Но станахме свидетели на нещо, което преобърна света. Вирусът вече тръгна по света и трябва да вземем мерки, които могат да ни помогнат“, подчерта доцентът. Една от тях е именно ваксинирането.

Здравният инспектор посочи, че Европа е решила да действа като едно пространство, а не като отделни държави и предварително да налее огромни средства в компании, които се заеха да правят ваксини.

„Тези средства са над 2 милиарда евро. Успяхме да постигнем да имаме достъп до тях и не трябва с лека ръка да пренебрегваме това. В момента на Балканите никой не прави имунизации. Тези, които сме членове на ЕС, започнахме“, каза Кунчев. 

Той призова учителите да мислят за своето здраве и да не вярват на лъжливи твърдения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във