Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Ако имаме ваксини, може да имунизираме 70% от населението до юли

"Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни." Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той уточни, че има готовност да се правят от 500 до 600 хил. ваксинации на месец. Именно затова страната ни е поискала дози назаем от Франция и Германия.

"АстраЗенека" не са доставили дори 40% от договорените дози на ваксината срещу коронавируса, обяви министърът. Той обясни, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия.

По думите му, от ноември досега хората в България, които искат да се ваксинират, са с 12% повече. "Зелените коридори" за имунизация са отворени, защото е имало налични дози, а хора от групите по план не са се явявали на ваксинация. Опашки от напразно чакащи пред болниците в неделя е имало, защото лечебните заведения не са обявили на страниците си кога ще има "зелени коридори".

"Ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план", каза Ангелов пред bTV.

Той коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки у нас. Здравният министър напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него, това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките. "Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха", смята министърът.

Той увери, че здравната система може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства, и с апаратура.

Ангелов отново посочи, че има заделени количества в регионалните здравни инспекции за поставянето на втората доза за ваксинираните с РНК препаратите – „Пфайзер“ и „Модерна“, но се пази втора доза от „АстраЗенека“, защото реимунизацията е след 10 седмици.

Здравният министър не вижда противоречие с думите на заместника си Евгени Григоров, който каза в Бургас, че България се е отказала от консервативния подход да пази втора доза за всички ваксинирани. Григоров говорел за „АстраЗенека“.

Тази сутрин у нас са пристигнали 21 060 дози от препарата на „Пфайзер“, съобщи министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във