Банкеръ Daily

Зам.-министър Мария Гайдарова:

Ако има тестове за всички ученици, можем да върнем в клас и големите

Кога, как и при какви условия ще се завърнат големите ученици в класната стая? Има ли противоречия в информацията от МОН и защо близо месец се задава един и същи въпрос в обществото? 

Темата коментира пред БНР Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката:

“Ако се осигурят тестове за изследването на всички ученици два пъти седмично, имаме логистичния подход и организация за 24 часа да реагираме, а училищата да се организират за два-три дни. Ние сме готови, очакваме тестовете да бъдат избрани и доставени, за да имаме гарантирана безопасна среда", обясни Гайдарова.

По думите й МОН гради последователна политика в последния месец и половина за връщане на учениците в училищата. "Започнахме първо с тестване на учениците от 1-ви до 4-ти клас", напомни тя.

"В момента имаме почти 9000 паралелки в общините със заболеваемост над 250 на 100 хил., които учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната, стъпката е изключително успешна. Все повече родители са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен вариант към момента при високо ниво на заболеваемост", каза още зам.министърът на образованието.

Големите ученици

"Погледът вече е към по-големите ученици в клас. Първото условие е заболеваемостта в съответната община да спадне под 250 на 100 хил. Тогава всички ще се върнат в клас без тестове.

Работим с Министерство на здравеопазването, като следваме заповедта на министъра на здравеопазването, където са разписани параметрите. В интервала между 250 и 500 на 100 хил. население за 14-дневна заболеваемост, това е условието, когато имаме ротация. В предишните насоки, които бяха одобрени, сме разписали точно процедурите. За да имаме абсолютно присъствено обучение и учениците да не попадат под ротация, затова включваме и този интервал", коментира Мария Гайдарова.

Малките ученици в 13-те области, където бяха раздадени тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, се върнаха в клас, 10 ноември 2021 г.

Насоки за обучение в извънредна обстановка

"Същевременно изработихме насоките за обучение, които вече са актуализирани, за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, което ще позволи да се върнат в клас без тестване всички ученици. Те са вече за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Предлагаме също различни варианти, както и да е възможен присъствен образователен процес без тестване в някои случаи", посочи зам.-министърът.

Вариант за ротация

"Обръщам се към този вариант на заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. население, когато няма достатъчно тестове и обучението ще се осъществява за 50% от паралелките в училището по график за ротация, който следва да бъде утвърден от министъра на образованието и науката.

Предлагаме и нещо нова, ако има най-малко 50% от учениците в паралелка, които разполагат с валиден документ за преболедуване, наличие на антитела, за отрицателен резултат или ваксинация, да е възможно присъствено обучение само за тези ученици.

Също, ако не са осигурени достатъчно количество бързи антигени тестове за всички ученици, предлагаме да се извърша приоритетно връщането на учениците. Първо това са тези от началния етап – от 1-ви до 4-ти клас.

След това в прогимназиалния етап – 5-и, 7-и и 12-и клас, а после останалите ученици – от 8-и до 11-и клас", обясни Гайдарова.

Стигат ли тестовете за малките ученици

"МОН е получило от Министерството на здравеопазването общо 851 хил. теста. Изразходените до момента са малко над 300 хил. До края на следващата седмица имаме тестове, очакват се още доставки, които ще бъдат разпределени в училищата. Има осигурено финансиране, така че до Коледа да няма проблеми в това отношение", информира зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във