Банкеръ Daily

Васил Велев за скока на цените на тока:

Ако държавата не се намеси, животът ще спре

Ситуацията е безпрецедентна, в нашия живот не сме виждали такова нещо. Цените на тока са 3-4 пъти по-високи, отколкото през миналата година. От над 600 000 фирми ще се изсмуче ликвидност за 2-3 млрд. лева. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на инициираната от президента Румен Радев кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС".

"Всичко предложено дотук не върши работа, ситуацията е извънредна и трябват извънредни мерки. В бюджета има свръхприходи. За тези две тримесечия само АЕЦ "Козлодуй" ще продаде ток със свръхпечалба 1,8 млрд. лева. На още няколко места има подобни печалби. Тези пари могат бързо да се върнат там, откъдето са взети. Защото в противен случай животът ще спре. Още в началото на ноември могат да се компенсират тези 600 000 абоната за свръхсметките им за юли, август и септември. Има ги парите, има го и механизмът", заяви Велев. По думите му това не е държавна помощ, защото се помага на всички.

Той е на мнение, че предлаганата от служебното правителството помощ от 50 лева за мегаватчас вече е крайно недостатъчна. 

"Това е брутална намеса в икономиката, промяна на пазарните механизми, връщане към едни други времена. Освен за решаването на кризата, трябва да се мисли и за последствията за пазара", каза в отговор президентът Румен Радев.

"Българската икономика и индустрия трябва да оцелеят и държавата трябва да е партньор. Това трябва да бъде обсъдено", добави държавният глава.

Зам.-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Николай Вълканов каза, че от КРИБ искат дългосрочни енергийни договори, поне едногодишни: "Нашата продукция е фиксирана и ние искаме да си знаем разходите", заяви Вълканов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, който уточни, че говори от името и на другия голям синдикат в България – КТ "Подкрепа", каза, че според синдикатите България трябва да подкрепи предложението на Европейската комисия за обща европейска газова банка.

"Трябва да омекотим очаквания ръст на цените за домакинствата от 1 януари. Трябва да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи. Спрямо извънредната ситуация правителството трябва да утвърди нова минимална работна заплата още тази есен. Смятаме, че минималната заплата трябва да стане 700 лева още от 1 ноември, за да може в Бюджет 2022 да стане 760 лева", каза още Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във