Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако депутатите в зала спасят Борисов, ще обезсмислят парламента, смята Александър Симов

В българската история на прехода - за 30 години - вот на недоверие не е минавал. Правителства са падали заради вот на доверие, който са искали, но не и заради вот на недоверие! Само че тук има една малка особеност – фактът, че управляващото мнозинство, аз твърдя, че това са всички партии с изключение на БСП, ще спасят кожата на Борисов, съвсем не означава, че те имат подкрепата на народа и виждаме, че вече седми ден протестите не стихват! Това заяви пред БНР депутатът от БСП Александър Симов по повод искания от партията вот на недоверие към правителството заради проблемите с корупцията.

"Така ще се получи една много особена ситуация - ако депутатите от мнозинството в зала гласува да спасят Бойко Борисов и неговото правителство, те просто  ще обезсмислят парламента като институция, тъй като това с действие ще влязат в рязък противовес с желанието на хората, които са навън всяка вечер и ги обединява общия призив „оставка“. Ако парламентът не е на висотата си, то парламентът става безсмислен", поясни той.

ДПС са отказали разговори с БСП за вота, а от „Воля“ са заявили, че ще го подкрепят, ако заедно с него бъде внесено искане за импийчмънт на президента. „Сами разбирате, че това условие е поставено просто, за да може Воля“ да се опитва да си търси някакви спасителни вратички“, убеден е политикът, според когото гласуването в залата ще бъде показателно за това от коя партия от страна на барикадата стои. 

Относно присъствието на БСП на протеста и притесненията на представители на десницата да го подкрепят, за да не легитимират тяхното идване на власт, Симов, който присъства всеки ден на протестите, заяви: „Това чистофайничество на част от десните е един от големите проблеми на България, тъй като обикновено именно това усещане не дава възможност на една голяма група хора да излязат и да се обявят за промяна... Десницата да разбере, или поне тези представители на десницата, които изпитват някакви дълбоки емоционални драми и разтърсващи чувства - битката за властта предстои, едва след като ГЕРБ паднат от власт. Преди това да се занимаваш с подобни обяснения, основания, емоции и терзания, според мен, не само не е продуктивно, а то работи в полза на ГЕРБ“.

Попитан готова ли е БСП за тази власт, Симов отговори: „Една партия трябва винаги да е готова за властта, тъй като политическите ситуации са непредвидими. Смятам, че БСП има какво да предложи на хората, когато се яви пред тях. Най-малкото, защото виждаме, че в ситуация на криза, в ситуация, в която страната се разтърси поради непредвидени обстоятелства, но и поради системни грешки на управлението, ГЕРБ и техните присъдружни партии веднага прибегнаха до идеи, които ние сме предлагали още преди 3 години. Разбира се, това е ГЕРБ, те ще ги опорочат, напълно ще ги извратят…“.

Александър Симов призна, че в БСП има разделение, но няма разцепление. По думите му, ако някоя партия се разцепва в България, това е ГЕРБ, гледайки как много хора напускат потъващия кораб. „Но специално за ситуацията в БСП мога да кажа следното – на 12 септември предстои прекият избор на лидер. Това ще даде големият отговор на въпроса в каква посока тръгва БСП и коя тенденция в БСП взима връх“, посочи левият депутат.

Според него в БСП има „една линия, която настоява партията да е по-мека, отворена и диалогична партия, стигаща до компромиси в името на това да има политически диалог“. За него обаче правилната линия е тази, поета още от 2017 година – „на ярка и остра опозиционност“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във