Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

Ако чакаме края на пандемията, учебната година ще изтече

„Нормално е родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца. Вирусът не отслабва, но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година - година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев. 

По думите му в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес, независимо дали са в клас или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно.

„170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари”, уточни образователният министър и добави: „По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”.

Според Вълчев, ако чакаме края на пандемията, това означава учебната година да изтече.

„В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата. Прави се редовно проветряване и дезинфекция на помещенията. Месеците февруари и март ще бъдат трудни. Зимните месеци по принцип са трудни заради грипа”, посочи той.

24 процента от хората, работещи е образователната система, са изявили да се ваксинират. Списъците продължават да се допълват и образователният министър изрази надежда, че все повече хора ще изявят желание за имунизация.

„Радвам се, че преподавателите бяха включени в началните фази на ваксинация. Нямам никакви притеснения за ваксините и ще се имунизирам, когато ми дойде реда”, посочи той.

„Вече удължихме учебната година и дадохме възможност на училищата сами да решат как да разпределят допълнителното време, което им отпуснахме. От 1 до 3 клас учебният процес се удължава с три седмици, а от 4 до 6 – с две седмици. 313 училища с концентрация на деца от уязвими групи избраха да учат до юни, а през декември да имат по-голяма ваканция”, заяви Вълчев.

„Краят на учебната година не е фиксиран в закона и като министър имам право да го удължа със заповед. Но началото е фиксирано – 15 септември. Тя може да бъде променена само с поправка в закона, но нямам намерение да предложа такава промяна на това Народно събрание”, категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във