Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

Ако БСП представи добро правителство, ще спечели важни точки

Налага се извършването на определени действия извън Изборния кодекс, за което няма време, защото някой е внушил на Слави Трифонов, че датата на изборите трябва да бъде 11 юли и никаква друга, заяви в интервю за БНР Татяна Дончева от ИМВ, заместник-председател на парламента и лидер на „Движение 21“.

„Върху 15-14-10 гласа не може да се направи кой знае какво. Няма как да събереш критична маса гласове“, отбеляза Дончева относно връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Ориентацията трябва да е към някоя от по-големите политически сили, посочи тя.

„БСП, ако може да даде добро правителство, ще спечели важни точки в отношението на избирателя с оглед потенциала на партията“, смята тя.

"Някой е решил, че много хубаво звучи съпоставянето на един пожарникар с една шампионка по шахмат", коментира Татяна Дончева, според която в българския политически живот експертите са натикани в ъгъла, а през последните години има напън да бъдат изкарвани лица, които „не са изкарали и на двама души хляба“. 

Честността на изборите е нещо, върху което всички трябва да се фокусираме, подчерта Татяна Дончева. Според нея провеждането на следващи избори не бива да става от ЦИК, която е допуснала „много грешки и съзнателни действия, ощетяващи част от политически сили“.

Трябва да има видеонаблюдение, „за да избегнем тези измислени застъпници, на които се плаща“, а въвеждането на тотално машинно гласуване ще позволи „да се избегнат оригиналните хрумки“, създадени от ГЕРБ и неговите патерици, смята Дончева. 

Тя заяви, че текстовете за второто четене на промените в Изборния кодекс са правени в прекалено бързо темпо.

„Част от промените са политически знаци. Аз като законодателна техника не одобрявам политическите знаци“, подчерта тя.

„Когато не уважаваш и твърдо режеш позиции на парламентарни групи, които трябва да те подкрепят и без които гласове не можеш, обикновено се стига до ден като вчерашния“, коментира Дончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във