Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ако Борисов можеше да сложи "гнилите ябълки" в блендера

Властта се сменя - тежко и делово, с обичайните тържествени церемонии, а проблемите остават - сиви и скучни. Докато ГЕРБ и БСП се карат дали ще има режим на тока и "лунен пейзаж", или се замеря с реплики: първокласен път ли е магистрала "Тракия“, Европейската комисия отправи 17 препоръки към страната. Те са посветени на недостатъчния напредък в областта на съдебната реформа, в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Премиерът в оставка Бойко Борисов предава властта на служебното правителство на 27 януари. На практика той я напусна сам след президентските избори през ноември. Неговото правителство за последно се събра на 25 януари по дневен ред от 29 точки - общо взето, колкото и на останалите заседания. Министрите поздравяваха любезно и си тръгваха. Премиерът бе по-лаконичен от обикновено и им благодари за работата през изминалите две години.

"Днес е последно заседание. Направихме доста. Сигурно можеше и повече. Излишъкът към януари ще стигне милиард", заяви Борисов и пожела на служебния премиер Огнян Герджиков успех в организирането на изборите.

Постиженията на кабинета "Борисов“ 2, които самият премиер изтъква на всяко събитие, са ръстът на икономиката, увеличената събираемост на приходите от данъци, осигуровки, акцизи и мита, намаляването на безработицата и по-високите бюджети за развитие на общините. "Черешката на тортата“ са метрото, санирането и строителството и ремонтът на магистрали. По време на среща между властта и бизнеса Борисов сам даде оценка на управлението си: "От 1 до 100, поне 95 сме направили добре."

Резултатите, които премиерът дава за него, може и да са реални - те се базират на статистика, но и тя е под негово наблюдение. Извън света на числата обаче българинът продължава да е най-бедният гражданин на ЕС. Доходите, ако се вдигат, това е  незабележимо. А за населението на някои райони Терминал 1 все още е единственият пък към новото работно място. Явно хората не разбират особено от статистика, защото не успяват да усетят внушаващата от нея стабилност, дори да е потвърдена от пет европейски агенции. Те все още имат по-голямо доверие на джоба си, който точно отразява "европейските възможности" на нашенци. Но докато "гнилите ябълки“ в съдебната власт не попаднат в блендера, липсата на "справедливост за всички“ ще продължи да притъпява сетивата на хората. Сигурно затова не оцениха и немалкото добри неща, които направи Борисов. Примерно бързото пътуване до морето е едно от тях. Но запазва ли стойността си, като го сравним с батака в образованието и здравеопазването?!

Бойко Борисов е човек със самочувствие, ясно изразено и в усмивката му, когато реже лента, и в сръднята му, когато избирателят каза "не" на Цецка Цачева. Определено няма да му навреди, а и екипът му да си драснат по едно на ум какво обещават преди изборите на 26 март. След два лупинга във властта и претенцията за трети да не се заиграват с клишета като "бърз изход от бедността", "спешна реформа в съдебната система", "ликвидиране на престъпността и корупцията", "възход на културата". Защото чрез тях може успешно да ликвидират политическото си бъдеще. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във