Банкеръ Daily

Общество и политика

Ако бях жена, щях да ти пусна, споделил Борисов на доц. Мангъров

Премиерът призна през седмицата, че единственият, който го подкрепя през цялото време е доц. Атанас Мангъров. Доцентът също изпитва приятелски чувства към премиера. 

"Преди да донесат кафето, премиерът с неговия цветист начин на изказване, каза: "Виж какво, Мангъров, ако бях жена - щях да ти пусна", разказа началникът на клиниката по детски инфекциозни болести в Инфекциозната болница в София пред Би Ти Ви.

Според него премиерът се е вслушал в съветите му и затова не се е стигнало до затваряне на храмовете за Цветница и Великден и до по-рестриктивни мерки за защита на населението от новия коронавирус.

"Изследване показва, че поне 280 000 души в страната са били в контакт с коронавируса, като огромната част от тях изобщо не са го усетили.  До момента в страната са починали 116 души, което правило смъртност 0,04%, което значи 1 на 2500. Смъртността при морбили е 1 на 1000, каза доц. Мангъров. Смъртността била напълно съпоставима с тази при всеки сезонен грип", обясни експертът.

"Представете си, че имаме 2 болници - в едната има отделение за недоносени деца, в другата няма. При вътреболнична инфекция в едната болница с неонатологията ще има смъртни случаи, а в другата няма да се случи нищо. Ако заменим недоносените с много възрастни хора, ще видим какво ще се случи" Така обясни ниската смъртност у нас доц. Мангъров. Причината да няма висока смъртност била на невисокия брой възрастни хора е нас. По средната продължителност на живота сме на 80 място, докато Италия например била на четвърто, а Испания - на пето място. Средната възраст на починалите в Италия била 80 години. У нас средната продължителност на живота била 73 г. Образно казано, ние сме болницата, в която няма недоносени новородени, каза още доц. Мангъров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във