Банкеръ Daily

Общество и политика

АКФ: 2021-ва е нулева година в борбата с корупцията

Борбата с корупцията по високите етажи на властта 2021 година може да се характеризира без никакво съмнение като нулева. Това отчита четвъртият годишен доклад на Антикорупционния фонд, който анализира работата на институциите в борбата срещу "високата корупцията". През 2021 г. в България не е било образувано нито едно разследване за корупционно престъпление по високите етажи на властта. Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита, а водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор на високо ниво.  През 2021 г. е влязла в сила само една нова присъда по обвинение за корупция по казус от висок обществен интерес и тя е била оправдателна. Съотношението на влезлите в сила осъдителни към оправдателните присъди по случаи, отнасящи се до високите етажи на властта, е три осъдителни към 14 оправдателни.

Документът отчита, че "през годината към безславен финал се запъти едно от най-големите в историята на страната" наказателни разследвания срещу високопоставени длъжностни лица (трима министри и двама изпълнителни директори на НЕК) за предполагаема корупция в енергийния сектор с твърдени щети за бюджета от общо над половин милиард лева, касаещо проекта „АЕЦ Белене“. Срещу двама от обвиняемите министри делото е вече прекратено, а скоро ще бъде прекратено спрямо всички заради изтекла абсолютна давност за наказателно преследване.

Според АКФ всички нови случаи са останали на стадии "предварителната проверка". Авторите на доклада припомнят и за санкциите по глобалния антикорупционен закон „Магнитски“ .

Анализът за миналата година показва, че въпреки необходимостта от законодателни изменения, такива през 2021 г. не са предприети. Причина е краткият живот на няколко парламента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във