Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКЦИОНЕР НАРЕЧЕ ХРАНКОВ ПИРАМИДА И ГО ЗАПЛАШИ С ПРОКУРОР

Трета поредна година хотелска верига Хранков не раздава дивиденти на акционерите си. Още при пускането на основния проект на дружеството - хотел Замъка, г-н Хранков обещава солиден доларов дивидент на акция за 1995 година. На последното общо събрание, проведено през миналата седмица, акционерите отново си тръгнаха с празни ръце. След кратък скандал половината от присъстващите напуснаха общото събрание, за да сформират инициативен комитет за защита на дребните акционери в дружеството. След събранието напусналите се заканиха да окупират хотела.


Хронологията


на конфликта започва от 1994 г., когато предприемачът Пламен Хранков решава да построи петзвезден хотел в полите на Витоша. Тъй като подобно начинание изисква значителни средства, Хранков привлича акционери, обещавайки им високи дивиденти. Първоначално дружеството се регистрира с 345 млн. лв. основен капитал, от който 280 млн. лв. е апортна вноска на Пламен Хранков. След това се прави втора емисия от 95 млн. лева. Предвижда се притежателите на акции от първа емисия да могат да купуват по номинал акции от втора емисия в съотношение 2 към 1. Акционерите получават и гратисни акции под формата на доход - за първа емисия в съотношение 2 към 1 (септември 1994 г.), а за втора - 1 към 1 (декември 1994 година).


Сега капиталът на хотел Замъка е разпределен в 1 424 635 броя акции с номинал 1000 лева. От тях 10% са поименни и 90% са акции на приносител. Основен акционер на дружеството е Пламен Хранков, който държи 67% от капитала, а останалата част е разпределена между 6000 акционери. Хотелът отваря врати в края на 1995 г., като разполага с 43 двойни стаи и 25 апартамента. Средната му заетост за 1998 г. е 35%, най-ниската цена на нощувка е 100 щ. долара.


За миналата година дружеството реализира скромна печалба от 779 хил. лв., която е заделена във фонд резервен. Неразпределената печалба от предишни години е 5 млн. лева. Липсата на дивиденти бе основа за


ескалиране на напрежението


по време на общото събрание. На акционерите не бяха раздадени баланс и отчет за приходи и разходи за изминалата година. Впоследствие се разбра, че подобна информация е имало пред залата, в която се провеждаше събранието, но някой неволно я откъснал. Разгневен акционер заплаши Хранков с прокурор, като го обвини, че е пирамида. Възмутени собственици на акции напуснаха общото събрание и се заканиха да окупират хотела. Въпреки оттеглянето събранието продължи в познатия и от предишни сбирки враждебен тон.


Дивиденти няма, защото година преди отварянето на хотела


Хранков тегли кредит


в размер на 3.3 млн. щ. долара от ТБ Биохим, който все още не е погасен. Заемът е използван за вътрешното обзавеждане на хотела. Част от сумата е изплатена още през 1996 година. През следващата година се сключва нов погасителен план, според който останалата част от кредита (3.2 млн. щ. долара) трябва да се изплати за пет години, смятано от септември 1997 година. Понастоящем Замъка връща ежемесечно по 60 хил. щ. долара към ТБ Биохим. Според условията на погасителния план обаче от декември дружеството ще плаща по 110 хил. щ. долара всеки месец. Макар според банката погасителните вноски да се изплащат редовно, не е ясно как след септември ще се връщат по 110 хил. щ. долара, при положение че месечно хотелът печели между 80 и 90 хил. долара. Вероятно Замъка има и други дългосрочни задължения. Това се вижда от баланса на дружеството, според който общият размер на дългосрочните му заеми е 7.59 млрд. лева.


Дивиденти ще се изплащат


най-рано през 2001 г., заяви по време на общото събрание основният му акционер. Първо, трябва да се изчистят задължението към банката и после ще се мисли за дивидент, допълни още г-н Хранков. Той съобщи, че момента се преговаря с ОББ и с германска банка за отпускането на нов кредит. Парите от него ще бъдат използвани за разширяването на хотела с още 120 стаи, както и за построяването на три конферентни зали и ресторант. Според г-н Хранков разширението е необходимо, защото в момента веригата изпуска големи групи от по 200-300 души. Предвижда се с останалата сума от бъдещия кредит да се изплатят част он задълженията към БИОХИМ.


Според г-н Хранков пазарната цена на една акция от дружеството е 13.5 щ. долара. Така изчислена, пазарната капитализация на замъка е 19.2 млн. щ. долара. Акционерите недоумяват обаче кой би платил подобна сума за акции, чиято счетоводна стойност е 6463 лева. Активите на дружеството за 1997 г. са 9.2 млрд. лева. От тях близо 5.7 млрд. лв. са разходи за бъдещи периоди. Тези разходи всъщност представляват разликата във валутния курс, по който е изтеглен кредитът през 1995 г., и курса на долара към края на миналата година.


На събранието недоволни акционери възроптаха, че не могат да продават акциите си. Те обаче нямат шансове. Засега според председателя на надзорния съвет на хотелската верига Цвети Цветков не се предвижда Замъка да излезе на борсата. За да стане това, ще са необходими над 100 млн. лева. От дружеството заявяват, че не виждат необходимост да излизат на фондовия пазар срещу такава висока цена.


Според Закона за ценните книжа всяко дружество, в което повече от 50 лица са придобили чрез покупка на публичен търг над 10% от капитала, е публично. Хотелската верига отговаря на тези изисквания, но не се е регистрирала в Комисията по цените книжа и фондовите борси. Освен това за да се търгуват книжата на дружеството на борсата, е необходимо те да станат безналични, като бъдат заменени с депозитарни разписки. Но мениджърите на Замъка не отхвърлят генерално идеята за присъствие на борсата. Те обаче смятат да продават книжата на Лондонската борса. За някои обаче това звучи прекалено оптимистично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във