Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКЦИИТЕ НА ПОВЕЧЕТО ДРУЖЕСТВА СА ПОДЦЕНЕНИ

Тенденцията към траен спад в цените на Blue-chips компаниите се задържа и през изминалата седмица въпреки твърденията на някои експерти, че пазарът е достигнал дъното си. Индексът на тридесетте най-търгувани дружества УОРБЪРГ се понижи с 11.13%, а този на 10-те - с 15.33 процента. Очевидно спадът е повлиян от отлива на чуждестранните портфейли инвеститори, които бързат да се отърват час по-скоро от притежаваните пакети. Подобно паническо бягство се наблюдаваше и на най-ликвидните чуждестранни фондови борси. В началото на миналата седмица индустриалният индекс на ДАУ ДЖОНС спадна с цели 512.61 пункта, което представлява вторият по големина спад в историята на щатския индекс. Според експерти кризата може да обхване и латиноамериканските фондови борси, което неминуемо ще се отрази негативно и върху крехкия български капиталов пазар.


Най-силно поевтиняха книжата на туристическите дружества - с 27.50 процента. Акциите на Златни пясъци са рекордьор в тази група, като отстъпиха с близо 62% от цената си. Продадени бяха 515 от тях, като цената им се движеше в границите на 1851-4000 лв. за акция, докато през май тази година те се търгуваха за над 17 000 лева.


Акциите на Булгартабак холдинг също не успяха да задържат котировките си и поевтиняха до 35 000 лева. Изглежда обаче, че те са силно подценени, особено ако руското правителство удържи обещанието си и намали вносните мита за българските цигари. Противно на всеобщия спад книжата на Пловдив БТ поскъпнаха с 94.29% и затвориха пазара на 16 000 лв. за ценна книга. Но за реален скок трудно би могло да се говори, при положение че бяха изтъргувани само 61 акции на пловдивското тютюнево предприятие.


Без съмнение туризмът, както фармацията и химическата промишленост, чиято продукция в голямата си част се изнася на руските пазари, са най-силно повлияни от руската криза.


Книжата на Химко през цялата седмица се търгуваха с променлив успех и цената им се движеше в границите 5000-9300 лева. Но търсенето в последния ден от седмицата бе на ниво 4000 лв. и до сделка не се стигна. Сериозни ценови колебания претърпяха и акциите на Солвей-Соди, след като паникьосани инвеститори продаваха акции за 7111 лева. В последния ден от седмицата обаче търговията с тези книжа затвори на 16 000 лева за акция. Котировките под 16 000 лв. вероятно са имали манипулативна цел, като се има предвид доброто финансово състояние на дружеството. На фона на всеобщата стагнация единствено книжата на Петрол, Ален мак и Биовет успяха да задържат цените си.


От дружествата, листирани на официалния пазар, най-търгувани бяха акциите на Петрол холдинг груп. От тях се продадоха 19 763 броя и в края на седмицата пазарът затвори на 2350 лв. за акция. Колкото до книжата на Доверие холдинг, те и през тази седмица продължиха да отстъпват от цената си и паднаха до 2400 лева.


Перспективите и за новата седмица не са особено оптимистични. Прави впечатление, че много дружества като Нефтохим, Солвей-Соди и Булгартабак холдинг са силно подценени. Очакванията са след затихването на руската криза акциите на тези дружества поради ниските си цени отново да станат апетитна хапка за портфейлните инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във